Ако има нещо добро да се каже за инсултите, то

...
Ако има нещо добро да се каже за инсултите, то
Коментари Харесай

Пет важни стъпки за предотвратяване на инсулт

Ако има нещо положително да се каже за инсултите, то е следното: по-голямата част от тях не е нужно да се случват.
До 80% от инсултите могат да бъдат предотвратени посредством смяна на здравословния метод на живот и работа със здравни експерти за надзор на рисковите фактори за инсулт.
Изследователите са разпознали доста стъпки, които хората могат да подхващат, с цел да понижат риска от инсулт, само че здравните специалисти са съгласни, че опитът да се направи всичко едновременно може да наподобява изумителен.
„ Най-голямата неточност на хората е, че са прекомерно амбициозни и по-късно се провалят и се отхвърлят “, сподели доктор Владимир Хачински, канадски невролог и международен специалист. „ Трябва да започнеш от дребното “.

Ако пушите, откажете се
Изследванията демонстрират, че на всеки пет цигари, които човек пуши всеки ден, рискът от инсулт се усилва с 12%.

Инсултът се развива и при високо, и при ниско кръвно
„ Хората схващат, че тютюнопушенето предизвиква рак на белия дроб, само че не схващат, че пушенето поврежда и мозъка и кръвоносните съдове. “
Движете се повече
По-активните мъже и дами имат 25-30% по-малък риск от инсулт, в сравнение с най-слабо дейните. Доказано е, че физическата интензивност понижава равнищата на холестерола, оказва помощ да се поддържа здравословно тегло и намалява кръвното налягане - всички фактори, които могат да понижат риска от инсулт.
„ Дори единствено да ходите по 10 минути на всеки час е по-добре, в сравнение с да седите дълго време. Не е нужно да бягате по 5 км ".

Поддържайте кръвното си налягане под надзор
Високото кръвно налягане е водещата причина за инсултите. Според статистиката половината от всички мъже - 52% - и 43% от дамите имат прекомерно високо кръвно налягане. Въпреки че това може да се управлява посредством промени в метода на живот или медикаменти, единствено към 1 на всеки 5 възрастни съблюдават вярното лекуване.
Тютюнопушенето, диабетът, затлъстяването, високият холестерол и неприятната диета могат да провокират рухване на кръвното налягане отвън естествените граници. Хората би трябвало да наблюдават кръвното си налягане.

Хранете се здравословно
Внимателният избор на здравословни храни може да сведе до най-малко наддаването на тегло, споделя Хачински. Но има смисъл да избирате по-здравословни храни, без значение от тежестта. Съсредоточете се върху потреблението на доста плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни артикули, пълнозърнести храни, риба и ядки, като в същото време намалите храните с високо наличие на наситени мазнини, холестерол и транс-мазнини.

Движете се постепенно, само че устойчиво
Поставете съответна и измерима цел, по-късно я разбийте и се придържайте към нея, до момента в който я достигнете. Наличието на сътрудник може да ви помогне да бъдете стимулирани, в случай че индивидът има здравословни привички.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР