Ако има ключ за решаването на проблема с избора на

...
Ако има ключ за решаването на проблема с избора на
Коментари Харесай

Вили Лилков: Има надежда за споразумение в СОС

Ако има ключ за решаването на казуса с избора на ръководител на Столичния общински съвет, той се държи от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ – " Спаси София “, от една страна, и ГЕРБ-СДС – от друга. В момента от " Синя София “ се опитваме да помогнем казусът да се позволи.

Това каза общинският консултант от коалиция " Синя София “ Вили Лилков пред ФОКУС.

Надежда за реализиране на съглашение съгласно него има и тъкмо по тази причина коалиция " Синя София “ дружно с общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера подемат самодейността да съберат другите политически сили дружно на масата на договарянията, откакто самостоятелните диалози на водещата коалиция в Столичния общински съвет не са довели до резултат. " Ясно е, че политическо болшинство, което да поеме отговорността за ръководство на общинския съвет и надлежно за ръководство на столицата дружно с кмета, на този стадий не може да бъде реализирано – такава е конфигурацията в СОС. Много от политическите обединения са обрисували червени линии към себе си, които не желаят да прекрачат. Но въпреки това, столицата има собствен дневен ред. Не желаеме да допуснем след СОС и Столична община да влезе в рецесия “, изясни Вили Лилков.

Затова би трябвало да бъде реализиран консенсус за лъчение на краткотраен ръководител на СОС до приемането на бюджета на столицата. " В момента тече 45-дневният период, в който ние като общински съветници сме длъжни да приемем бюджета на за 2024 година Крайният период е към 20-25 февруари. Бюджетът ще бъде импортиран по заричане на кмета господин Терзиев към 29 февруари “, разясни той.

Трябва да бъдат образувани и непрекъснатите комисии в СОС. " Без непрекъснати комисии в общинския съвет е невероятно той да работи. Това са експертните органи на самия общински съвет, в които влизат общинските съветници, и те работят дружно с специалисти и експерти “, изясни Лилков.

До приемането на бюджета кметът би трябвало да внесе своята управническа стратегия, стратегия за промени и предложение за конструкция на общинската администрация.

Общинският съвет би трябвало незабавно да стартира да изготвя и наложителната оперативна работна стратегия. " Оперативната работна стратегия съставлява набор от оферти за промени в тактиките, приемане на нови тактики, промени в наредбите и приемане на нови наредби – дневният ред, по който СОС стартира да работи. Предлагаме кметът да стартира да дава отговор към този момент на въпроси на жители и на общински съветници и да стартираме да внасяме отчети в СОС, тъй като по мои скромни оценки са се натрупали към 700-800 преписки, които общинският съвет би трябвало да реши. На една сесия ние не можем да решим повече от 70-80 преписки “, изясни Вили Лилков.

Според него тези ограничения биха отпушили работата на СОС и биха дали още малко време на политическите сили да продължат диалозите, само че да ги водят всъщност.

Вили Лилков означи, че ГЕРБ и " Възраждане “ към момента не взимат присъединяване в инициираните диалози.

По думите му сега е невероятно да се конфигурира ясно дясно политическо болшинство в СОС. Затова за момента счита, че не е редно да оглави общинския съвет като краткотраен ръководител.

Единствената допустима настройка за реализиране на устойчиво болшинство съгласно Лилков е сред ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС. " Всякакви други аритметики отвън това са невъзможни, чисто аритметично. Това е решението на гласоподавателите в последна сметка и би трябвало да се съобразяваме с действителностите. А другояче дясно болшинство в СОС, за жалост, не е допустимо. “

Вили Лилков разяснява и опцията за осъществяване на избори за нов състав на СОС. Според закона, в случай че до три месеца общинският съвет не заседава, могат да се провокират нови избори. " В момента юристите настояват, че Общинският съвет на София се намира в развой и в хипотезата на първо съвещание, което би трябвало да избере ръководител, и заради тази причина не може да се смята, че той не заседава, макар че действително ние не вършим никаква работа. В този смисъл е доста мъчно да се отиде на избори като практическо решение. От друга страна, на 13 февруари изтича този тримесечен период и аз съм сигурен, че Общинската изборна комисия ще бъде сезирана, в случай че СОС не е избрал ръководител и не е почнал работа. Ще бъде оказан и медиен напън по този въпрос и към нас като общински съветници ще бъдат задавани тези въпроси. Това ще промени радикално средата, в която ще работи СОС, и ще сътвори чувство у множеството жители, че ние към този момент нарушаваме и закона, като не прекратяваме работата на СОС. Това беше и моето предизвестие през вчерашния ден пред общинските съветници – че ние не би трябвало да позволяваме да останем в тази обстановка до 13 февруари “, предизвести Вили Лилков.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР