Ако има избори на есен, сили ще мерят не ПП

...
Ако има избори на есен, сили ще мерят не ПП
Коментари Харесай

Политолог: Ако има избори на есен, сили ще мерят не ПП и ГЕРБ, а Радев и ГЕРБ

Ако има избори на есен, сили ще мерят не Политическа партия и ГЕРБ, а Радев и ГЕРБ, счита политологът Стойчо Стойчев.

Причината за това съгласно него е, че партията на Петков и Василев не може да измести президента като фактор. "  

Според доцент Стойчев, Радев е връчил мандата на Българска социалистическа партия, с цел да се завоюва време и изборите да са през октомври.

" При кацането си в Черна гора Радев съобщи, че за него е по-добре изборите да се проведат през октомври, в сравнение с през септември. В останалите дни до август Народното събрание би трябвало да одобри значими закони. Тълкувам това като индикация за нови избори. Най-вероятно при започване на октомври ще бъдат извършени изборите и тактиката на Радев – Българска социалистическа партия да получи третия мандат, е с концепцията тя през тези две седмици, до края на юли, да държи мандата, с цел да може Народно събрание да бъде необуздано в края на юли ", съобщи политологът.

Той счита, че самият старт на договарянията, които започнаха като двустранни, вместо и четирите партии да бъдат поканени да договарят дружно, е удостоверение за минималния късмет да бъде излъчено държавно управление.

" Трябва доста по-голямо болшинство от 121 депутата, с цел да се прокарват реформистки решения. Трябва цялото болшинство от Има Такъв Народ плюс гласовете на депутатите, напуснали политическата група. Всички тези фактори ме карат да съм скептично надъхан по отношение на ново държавно управление в границите на това Народно събрание ", разяснява анализаторът.

Той напомни, че Радев три пъти е връчвал изследователски мандат на Българска социалистическа партия и при всичките случаи е целял едно – провеждането на предварителни избори.

" Причините за това не са ясни, само че е по-добре да имаме избори, в сравнение с едно неразбираемо болшинство, което се крепи на два гласа ", безапелационен е доцент Стойчев.

Той не изключи Политическа партия да поднесат изненада при едни възможни предварителни избори, само че тя няма да бъде като тази от ноември 2021 година, т.е. не чака партията да получи такава поддръжка.

" Една от значимите аргументи за това е общият им електорат с " Демократична България ". За това откъм резултати доста зависи по какъв начин ще се явят двете партии на избори - дружно или по настрана, с цел да се види по какъв начин ще бъдат разпределени техните 350 000 гласа електорат ", сподели политологът.

Според него е допустима ерозия на Българска социалистическа партия, защото обичайно гласуващите хора за партията припознават Румен Радев като законен водач на тяхната общественост.

" Важно е коя партия Радев ще уточни като идентична с неговите желания, тъй като в действителност той е водачът на въздействие. В България постоянно сме имали два центъра на въздействие, тъй че огромната борба ще бъде сред ГЕРБ и Радев, а не сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", защото Политическа партия не можа да измести президента като фактор ", означи доцент Стойчев, съобщи БГНЕС.

Електоралният потенциал на проруските партии е към 270 000 гласа, който едва ли ще бъде надхвърлен. " Той е задоволително уплътнен от " Възраждане " и " Български напредък ", тъй че не считам, че ще има последващи такива партии в Народното събрание след изборите, няма и вероятности за сформиране на проруско държавно управление по-късно ", безапелационен е доцент Стойчев.

Относно възможните резултати на партията на Стефан Янев " Български напредък ", политологът счита, че той ще получи електорална поддръжка, оповестена и от социологическите организации – към 6 %.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР