Ако има дясноцентристки блок, синя София да си остане синя

...
Ако има дясноцентристки блок, синя София да си остане синя
Коментари Харесай

Краварката е в левия ъгъл. Нарича се Столичен общински съвет

" Ако има дясноцентристки блок, синя София да си остане синя София, съм подготвен на диалози ".

Думите са на водача на ГЕРБ Бойко Борисов от предходната сряда и като по команда в събота се яви гражданска самодейност, която издигна бившия заместник-председател на Столичния общински съвет Вили Лилков за кмет на София. Няма подозрение, че една такава организация не се прави от сряда до събота, а косвеното доказателство за това, че професорът от дълго време загрява за номинация е фактът, че името му се върти от седмици, но както номинация на ГЕРБ, та се наложи неотдавна персонално да отхвърля в едно телевизионно присъединяване.

Единна или разединена ще е " синя София " на локалния избор наесен? Има ли партията на Бойко Борисов пръст в кандидатурата на Лилков? Ще има ли лична такава - в случай че да - каква ще е тя? Ще разклати ли професорът основата под краката на Васил Терзиев, която по този начин и по този начин се клати? И най-важното - кой ще държи ключа към болшинството в общинския съвет?
Из имената
В комитета по издигането на професора има безспорни десни престижи от мощните години на Съюз на демократичните сили, като Богдана Карадочева, Надежда Нейнски, Васко Кръпката, Иван Лечев, Теди Москов, Иван Сотиров, Муравей Радев и мн. други Там обаче са и двама някогашни министри на Реформаторския блок - Петър Москов и Николай Ненчев, които след разцеплението на Република България взеха решение да запазят креслата си в кабинета на Бойко Борисов. Това даже коства на Москов членството му в ДСБ.

Срещат се и имена на обществени представители, които застават зад тезите на ГЕРБ - като политоложката Антоанета Христова, участник в подписката за връщането на хартиената бюлетина като всеобщ прийом за гласоподаване, дружно с лица като притежателя на " Пик " Недялко Недялков, ММА боецът Станислав Недков - Стъки, основният редактор на " Труд " Петьо Блъсков, " момчето за всичко " - някогашният евродепутат Николай Бареков. На база на тази подписка ГЕРБ изиска отварянето на Изборния кодекс и в следствие отстрани машинния избор.

Зад гражданската самодейност за издигането на Лилков застава и режисьорът Виктор Димчев, също обществен представител с изявен ГЕРБ уклон, прочут като главно настоящо лице в митингите против кабинета " Орешарски ", в последствие  " дразнител " за дясната общественост с фейсбук изявления какъв брой малобройни били митингите против кабинета " Борисов " от 2020-а.
Две сини столици
Последните имена не бива безусловно да се възприемат както пратеници на водача на ГЕРБ в комитета. Mакар да оставят тъкмо подобен привкус. По-важни в тази ситуация са Съюз на демократичните сили имената, тъй като те дават общата тенденция - остарялото дясно, ще се сблъска на тези избори с новото дясно, претенцията което има да съставлява " Демократична България ", а към този момент и " Продължаваме промяната ". В този смисъл, номинацията на Лилков няма по какъв начин да сплотява " синя София ", която желае да сплотява и Терзиев.

Но тя сигурно ще донесе вреда за претендента на ПП-ДБ, изключително след към този момент нанесената такава с (не)коалицията с ГЕРБ и все по-видимо - и с Движение за права и свободи. Социологическите изследвания от миналия месец демонстрират към 5% спад в поддръжката за обединяването, а вътрешни за ПП-ДБ изследвания регистрират симпатизанти, които този път въобще няма да отидат до урните.

На парламентарния избор в трите столични МИР ПП-ДБ получи 192 343 гласа, а през 2015 година като претендент за кмет на Реформаторския блок Лилков получи 38 113 гласа. Погрешно е да се счита, че в този момент автоматизирано ще вземе толкоз гласове, късайки ги от Терзиев. Но че ще понижи резултата на претендента на ПП-ДБ е ясно. И с това ще понижи предстоящата безапелационна победа на Терзиев, само че освен - и предстоящата загуба на ГЕРБ. А може дори да подсигури балотаж.
СОС
Но до момента в който всички са фокусирани върху личностите на претендентите за кмет, " краварката е в левия ъгъл " и тя се нарича Столичен общински съвет. Вчера в изявление за Българска национална телевизия Вили Лилков даде поръчка, че ще води със себе си и листа от за съветници, като напомни, че има решение на СДС всяка общинска организация сама да  преценя по какъв начин да се яви на изборите, т.е. дали да е в коалиция с огромния си партньорна национално ниво ГЕРБ, независимо, с различен. Така че не е изключено Съюз на демократичните сили да стане " мандатоносител " на Лилков и да си подсигури лични общински съветници.

Това ненапълно дава и отговор на въпроса, изникнал през уикенда с оповестяването на самодейността - ще издигне ли ГЕРБ кандидат или Вили Лилков е тази сплотяваща фигура, за която Борисов приказва и надлежно ще поддържа.

По информация на Клуб Z партията има желание да издигне претендент, само че в реалност ще го показа късно, през септември. Не единствено, с цел да не попада под прожекторите на дежурните компромати и кални предкампании, само че и с цел да остави Терзиев да продължи да бере ферментиралите плодове от наследствената си Държавна сигурност обремененост.

Макар ранното му издигане да бе точно за тематиката да се изчерпа и позабрави до есента, тя освен не стихва, но и продължава да се подклажда - и в най-сините ДСБ среди, които упорстват занапред за вътрешно допитване какъв да е кандидат-кметът на обединяването, и от обществените представители, близки до ГЕРБ. 

Така че ГЕРБ изчаква на брега на реката - да се вихри постоянно напомнящият за себе си спор за комунизма и неговото завещание, да бутне новия регионален шеф на София от ПП-ДБ Паметника на Съветската войска, с което да налее в мелницата на по-умерените десни и центристи в столицата и прочие

По информация на Клуб Z партията към момента не е решила дали да заложи на " вътрешен човек " - разбирай сегашният ръководител на СОС Георги Георгиев, който от месеци се декларира за номинация, или пък на " общата " фигура на човек, който да въплъщава спокойсвие и да не е намесен в диалога " Държавна сигурност ".

Спрягат се и имена, в това число на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, чийто политическа и експертна биография потегля от Столична община. За да остави обаче Желязков поста на първия човек в държавата трябват гаранции за триумф. Такива ГЕРБ няма и го знае, само че пък със лична общинска листа и с въпреки всичко мощен претендент, дружно с локалните парламентаристи на Лилков, има действителен късмет да стане незаобиколим фактор в СОС, където действително се упражнява властта, не в ръцете на кмета.
Error
Грешка ли беше номинацията на Васил Терзиев въобще? Дясната общественост ще продължи да спори по този въпрос. Макар публицистите да изхабиха мастилото да пишат, че това ще е номинацията на ПП-ДБ месеци преди формалното показване, вътрешното допитване за което в този момент упорства част от актива, по този начин и не се реализира.

Лидерите добре знаеха за фамилията на IT бизнесмена, само че заложиха на това, което той въплъщава - съумял милилионер, добре прочут в демократичната общественост, мениждър, който ще употребява тези си умения за асортимент на екип, който да запълни неналичията в познанията му за проблемите на София. Апропо, терен, на който Вили Лилков играе без изпитание, най-малкото като дълготраен общински консултант.

Публична загадка е, че в Политическа партия и Демократична България се обсъждаха имената и на други претенденти, като сполучливия областен кмет Трайчо Трайков и лайкове от всички някогашен (и евентуално бъдещ) ръководител на Народното събрание - Никола Минчев. Лидерите обаче по този начин и не се приближиха до избора на единия или другия, като се мотивираха с простичкото " това са партийни лица и няма по какъв начин да убедиш хората на Политическа партия да гласоподават за човек на Демократична България и противоположното ".

Напрежението в дясното (ново и старо) с номинацията на Терзиев напълно естествено доведоха и до медийни спекулации - ще го помолят ли общително от обединяването самичък да се откаже. Думите на Борисов от предходната седмица, с ангажимента че са отпреди Ликов да се съобщи като кандидат, пък породиха още сини страхове - че в реалност може да се появи дясно-центристки фронт за София, който да включва ГЕРБ. Защото по този начин и по този начин са в (не)коалиция. Тези спекулации пламенно се отхвърлят от водачите на ПП-ДБ. IT експертът е претендентът. Точка.

Вили Ликов, предстоящата номинация в последния миг на ГЕРБ, спряганите леви претенденти, в това число на синдикалистката Ваня Григорова, " неофициалният " претендент на президента Румен Радев - някогашният длъжностен министър на районното развиване Иван Шишков, както и номинацията на " Възраждане " - Деян Николов, имат нещо общо между тях - всички те ще припознаят Терзиев като главен опонент и против него ще водят акцията за София. А водачите на ПП-ДБ са наясно - безапелационният успех вече не е по този начин обезпечен. А при неуспех - следва носене на политическа отговорност. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР