Ако хората нямат свое жилище, за да разберат кое е

...
Ако хората нямат свое жилище, за да разберат кое е
Коментари Харесай

Покупка на имот или под наем? Кое е по-добре и какви са рисковете в двата случая

Ако хората нямат свое жилище, с цел да схванат кое е по-разумно да подхващат – да живеят под наем или да закупят жилище посредством ипотека, би трябвало да създадат добра сметка, според от съответната обстановка. За вярната калкулация трябва да се съобразят няколко фактора - какъв стандарт на живот имаме, каква заплата получаваме, в кой град живеем, какви са настоящите цени на парцелите и така нататък, предложи пред БНР Георги Захариев, финансист, вложител и създател на Финансова академия.

Освен изброеното, от голяма важност е страстта - в каква среда ние сме израснали, какви са нашите полезности, по какъв начин разбираме финансовата независимост – сигурността от собствеността или опцията да бъдем мобилни и във връзка с местоживеенето.При покупка са нужни спестявания най-малко към 20% от цената. За София може би би трябвало да се стартира най-малко с 50-60 хиляди лв., без да забравяме разходите по сделката – за брокер, Агенция по вписванията, нотариална такса, както и средствата за възможен ремонт или довършителни работи. Фактът,  че притежаваме парцел, в действителност, върви със своите разноски, които доста постоянно хората не регистрират в самата калкулация, посочи Захариев.

По негови данни в София към 10% от парцелите се дават чартърен, а към 40% от парцелите стоят празни.

У нас доста хора имат парцели, даже по повече от един и обяснението е, че в близкото ни минало това е било доста налично по отношение на приходите. На Запад не е по този начин - там сумата, която хората би трябвало да заплатят, е непостижима за тях и не са доста, които могат да подхващат такава стъпка. В този смисъл полека-лека България стартира да наподобява на една междинна европейска страна, споделя още вложителят.

В сегашната ситуация вероятно наемите като % у нас ще продължат да се увеличават спрямо общия брой употребявани парцели, тъй като се очаква повишаване на лихвите по кредитите в България, евентуално от есента, добави специалистът.

Както в доста огромни градове по света, по този начин и в София има парцели, които не се употребяват и не се дават чартърен. Закупени са с капиталова цел и се чака подобаващ миг за излизане на пазара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР