Ако хората бяха уведомени, както е в съседни държави със

...
Ако хората бяха уведомени, както е в съседни държави със
Коментари Харесай

Бивш екоминистър: Ако сухите дерета не бяха превърнати в складове, нямаше да има подобни наводнения

Ако хората бяха известени, както е в прилежащи страни със известия на телефоните да заобикалят излизане на открито, да се качват на по-висок етаж – нямаше да има жертви. Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria някогашният министър на екологията Борислав Сандов.

„ А ние още работим за надграждане на системата със сирени “, добави той по отношение на положението на националната система за предизвестие при бедствия и повреди. „ Със сигурност е доста значима тази система за ранно предизвестие да проработи. В прилежаща Румъния се праща SMS, че има мечки в гората, да вземем за пример “, даде образец Сандов.

По думите му проектът за ръководство на риска се забавя, тъй като е бил предоставен на външен съветник. С този проект би трябвало да поддържаме речните корита и сухи дерета, добави някогашният министър.

„ Ако оставим задоволително място на реките, няма да имаме проблем с тях. От кадастъра изчезват като дерета, появяват се контролирани поземлени парцели ... “, сподели Сандов.

Според него тези сухи дерета, които поемат би трябвало да поемат водата, не са изчезнали, „ а на тяхно място има хранилища, паркинги и водата отива другаде – при мостовете, човешките парцели “.

По мотив появилите се след наводнението тръби на брега на морето, Борислав Сандов разяснява, че „ не бих споделил, че всички тези тръби са отходни, част от тях са дренажни, на юг от Царево няма пречиствателни станции, там където няма, би трябвало да има най-малко помпени станции “, уточни Сандов.

„ Да пазим горите си, тъй че те да поемат огромна част от този дъжд, да оставим повече място на реките, а не да ги превземаме от ден на ден “, заключи той.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР