Ако хлебопроизводителите решат да увеличат цената на хляба с 20%,

...
Ако хлебопроизводителите решат да увеличат цената на хляба с 20%,
Коментари Харесай

``Ако производителите увеличат цената на хляба с 20%, ще лежи на тяхната съвест`` -

" Ако хлебопроизводителите решат да усилят цената на хляба с 20%, това ще лежи на тяхната съвест ", съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ. 

По думите му цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и от цената на зърното, което знаем, че " трагично се качи около рецесията с Украйна, само че това, което страната може да направи, е да не оскъпява хляба с 20% ".

През септември ще се види дали ще има по-високи равнища на инфлацията. Според него антикризисните ограничения не са проинфлационни:

" Те биха били, в случай че бюджетния недостиг растеше, защото това значи, че ще наливаме повече средства в стопанската система, създавайки по огромен недостиг това, което ние вършим, е спомагателните доходи, които се чакат, да се връщат назад в стопанската система и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази позиция не би следвало да основат спомагателна инфлация ".

Вицепремиерът сподели още, че заложената средногодишната инфлация в прогнозата за пролетта е малко над 10%. " Така че при новата бюджетна процедура е 10-11%. Стойностите, които видяхме през март и април, бяха ненапълно предстоящи. Говорихме, че там ще е пикът. Войната пристигна, което в допълнение форсира инфлацията, изключително на питателните артикули ", уточни Василев.

Според него огромната въпросителна пред инфлацията сега, в случай че погледнем април детайлно, не идва към този момент толкоз от енергийни артикули, а идва от храни, от превоза, дрехи и обувки.

" Всъщност остава последно строителната инфлация да влезе в стопанската система и можем да стигнем до по високи равнища. Това ще го знаем чак септември по две аргументи: първата, би трябвало да забележим какво ще стане с цените на храните, тъй като сега има дефицит голям - Индия затвори износа на зърно, има огромно количество зърно в Украйна, което не е ясно дали ще успее да стигне до интернационалните пазари ", добави министърът на финансите.

Василев разяснява, че цените на торовете са се вдигнали трагично, което оскъпява цялата продукция.

" Цените на зърното влизат надлежно и в месото. Около 20% е нарастването на хранителната кошница все още, а през лятото не чакаме някакви трагични придвижвания. Въпросът е какво ще се случи есента ", обясни още вицепремиерът. 

По думите му " ние сме заложили буфери в актуализацията, тъй че да можем да реагираме, в случай че се наложи ".

Асен Василев разяснява и мярката за потребителите за горивата: " Акцизът на пропан-бутана е част от акциза на горивата, той не е метан и природен газ, надлежно няма по какъв начин да бъде понижен, защото към този момент е на минималната ставка ".

" Акциз на газ можем да освободим, защото общото ползване на газ в енергийния микс на страната е под 15% и имаме право по евродиректива да го понижим. Но за пропан-бутана особено 25-те стотинки отстъпка също важат, тъй че там не би следвало да има проблем, както мисля, че и пониженото Данък добавена стойност за газа също ще важи ", заяви финансовият министър. 

Василев уточни, че мярката е единствено за коли с български ваучър и това е антикризисна мярка характерно за българските жители.

Очакванията са към 1 млн. фамилии да се възползват от мярката.

" Много е значимо да се каже, че отстъпките са за най-ниския клас горива, т.е., в случай че става въпрос за бензина – за А95, в случай че става въпрос за дизел – без добавки. Скъпите коли, които употребяват по-висок клас горива, няма да се възползват от тази отстъпка, тъй че тя в действителност е ориентирана към уязвимите групи на популацията, които зареждат по-евтините горива ", добави финансовият министър.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР