Ако харесвате пътуванията и обикаляте света, е добра идея да

...
Ако харесвате пътуванията и обикаляте света, е добра идея да
Коментари Харесай

Шантаво: Странни забрани за храни и напитки по света

Ако харесвате пътуванията и обикаляте света, е добра концепция да проучите всички чудатости на страната, към която пътувате. Включително и питателните привички – какво може и какво не може да се яде, написа profit.bg

Защото на пръв взор естествени храни и питиета са табу в избрани страни и е добре да стоите надалеч от тях.
Дъвка, Сингапур
От 2004 година насам Сингапур ползва строга политика за дъвките и е неразрешен вносът им. Дори не помисляйте да дъвчете скрито, тъй като може да ви глобят със 700 $.
Тази полуда стартира още през 1983 година, когато министър председателят Лий Куан Йе прегледа предлагането за възбрана на дъвките поради лепкавите следи, които оставят.

След няколко години на приемане на закони се стига до формалната възбрана. Все отново, в случай че има медицински аргументи за дъвчене, можете да получите дъвка.
Яйца Kinder, Съединени американски щати
Американската администрация по храните и медикаментите забрани яйцата поради заплаха от задушаване. Отчаяните почитатели са отишли толкоз надалеч, че да ги придвижват през границата от Канада и Мексико, макар санкциите до 2 500 $ на яйце.

Заслужава ли си? Според колекционерите, да. Но като цяло в Съединени американски щати не разрешават продажбата на бонбони с играчка, а към този момент се поставят QR кодове. Очаква се обаче всеки миг да бъде пусната безвредна версия на обичания Kinder.
Red Bull
Франция, дружно с Норвегия и Дания, не разрешиха енергийната напитка заради съществуването на таурин - аминокиселина, която постоянно се среща в енергийните питиета.

Уебсайтът на Red Bull показва, че телата ни съдържат 70 пъти повече таурин от една кутия и приканиха за помирение, откакто европейските регламенти не оповестиха за съществени опасности за здравето от потреблението на напитката.
Конско месо, Съединени американски щати
От Китай и Русия до Мексико и Италия - над десетина страни по света употребяват конско месо. И в случай че в елементи от Европа и Япония считат, че то е деликатес, Съединени американски щати го назовават табу.

Познавачите биха могли да настояват, че то е богато колкото сьомгата на омега-3 и има два пъти повече желязо от пържола. Но през 2006 година американският парламент одобри закон, който не разрешава продажбата и клането на коне за консумация от хора.

Mac & Cheese, Норвегия
Нека да стартираме с обстоятелството, че сиренето в никакъв случай не би трябвало да е под формата на прахуляк. Тъй като не можем да променим това, струва си да приветстваме Норвегия за това, че са забранили жълтия цвят за оцветяване на храната, каквото има в обилие в фамозните макарони със сирене.

Въпреки че багрилото предизвиква свръхчувствителност при децата, останалата част от Европа не я не разрешава, а е съпроводена със знак за предизвестие.
В продължение на повече от две десетилетия Норвегия забрани всички изкуствени багрила, в това число смърфското синьо, което прибавя ослепителен цвят към бонбонките M & M.

През 2016 година Крафт Хайнц изважда изкуствени консерванти, багрила и аромати от рецептата си за Mac & Cheese и вкарва червен пипер и куркума, с цел да резервира жълтото оцветяване и усет.
Самоси, Сомалия
Затворете очите си и си представете, че гризвате от тези пикантни, триъгълни пържени джобове, цялостни с леща, сирене или агнешко.

Ако сте в Сомалия, това е всичко, което можете да извършите, защото войнствените водачи на Ал Шабаб са забранили хрупкавите закуски поради триизмерната им аналогия с християнската Троица. Ако доста ви се хапва нещо сходно, пробвайте такос.
Хагис, Съединени американски щати
Хагис е солен пудинг, изработен от сърцето, черния дроб и белите дробове на овца. В този шотландски деликатес има и примес от овесена каша и подправки, като е обгърнат в червата на овцете.

От 1971 година в Съединени американски щати е неразрешен вносът на бели дробове от овце, които да се употребяват като храна за хора. Все отново ястието можете да намерите в някои шотландски заведения за хранене.
Сьомга, отглеждана в разплодник, Нова Зеландия, Австралия и Русия
Тези три страни са сложили възбрана върху сьомгата, отглеждана в стопанства, тъй като е живяла в лимитирано пространство и е била на зърнена диета, която може да повлияе на усета, цвета и наличието на омега-3 (50% по-малко от дивата сьомга).

Тъй като сьомгата, отглеждана в развъдници, не има естествения колорит на розово, те получават примес от химикали, с цел да реализиран малко цвят на кожата.
Сирене Casu Marzu, Европейски съюз
Сардинският деликатес, родственик на пекорино, е излъчен в поколенията, макар че е бил неразрешен по целия свят. Процесът на зреене стартира с ларвите на мухи, а с времето сиренето омеква поради нарасналата ферментация.

Европейски Съюз забрани производството на сиренето, тъй като червеите са рискови за здравето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР