Ако говорим за пшеница, в България има около 3 млн.

...
Ако говорим за пшеница, в България има около 3 млн.
Коментари Харесай

Правителството отпуска 1 млрд. и 100 млн. лева за резерва на зърно и фуражи

Ако приказваме за пшеница, в България има към 3 млн. тона пшеница, а към 300 хиляди тона от тях в запаса. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

"Правителството взе решение да се закупи 1 млн. и 100 хиляди тона – проблеми със складовите бази няма, има за 14 млн. пшеница. Новата годишна продукция, която е в размерите на 7-8 млн. тона, умерено може да бъде прибрана ", уточни той, представен от

Парите са отпуснати към Министерството на земеделието, те могат да пристъпят за закупуване на пшеница, която не е единствено за самун, само че и задачите за фуражи. Има отпуснати средства за слънчоглед и за царевица, тъй че да се подсигури освен хлебните артикули, само че и да се подсигурят фуражите за отглеждането на животни. Общата отпусната сума е 1 милиарда и 100 млн. лв., разяснява още Василев.

По думите му, производствата за зърна са субсидирани и от жителите на България, и с европейски средства.

След съвещанието на Министерския съвет вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова пък акцентира, че цена от 5 лв. за литър олио по магазините е далавера.

"Производствената цена на литър олио е 2 лв.. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана облага, нито е опрощение за нарасналите цени на горивата ", добави тя.

"Твърдението от през днешния ден, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от аргументите за повдигането на цените, е неоснователна. В България сега имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за четири години и половина произвеждане на олио. Няма липса на суровина ", акцентира Нинова.

"Това, което виждаме последните дни, е, че притежателите на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в хранилища, заводи в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, защото сега в Европа и света има дефицит ", добави тя.

Министърът на стопанската система съобщи, че ролята на държавното управление в този миг е да помогне, като спре спекулата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР