Ако говорим за броя починали хора в четвъртата вълна, здравното

...
Ако говорим за броя починали хора в четвъртата вълна, здравното
Коментари Харесай

Математик с тревожна COVID прогноза, ще умират по 4000 на де...

" Ако приказваме за броя умряли хора в четвъртата вълна, здравното министерство може да е право, че тя е по-малко смъртоносна. Но в случай че приказваме за % умряли хора по отношение на новите случаи, в този момент сме 13% по-зле ", разгласи математикът Лъчезар Томов пред Би Ти Ви. Като леталитет няма понижаване на вълната, а даже леко повишаване, а и тя не е отминала, акцентира той. А и в този момент са по-млади хора, подсети математикът.

Сега към 1/3 от новите случаи влизат в болница, във втората вълна това са били 30-31%, а в първата - 23%. Освен това в този момент междинната възраст на пациентите е 3-4 години по-ниска.

При алфа вълната междинната възраст на заболелите бе стигнала 56-7 години, в този момент при делта е под 50 година, уточни още Томов.

При предходните талази всякога нещата се обръщаха при приемане на ограничения, нямаме групов имунитет и няма различен метод, ще забележим в този момент, продължи той. Дори при растеж има опция за непринудено изгубване, теоретично това е заложено в математическите модели. Свързано е с ограниченията, с това, че имаме доста преболедували и с обстоятелството, че у нас общуването е много асоциално - имаме дребни, изолирани обитаеми места, рядко обитаеми райони. Но огромните градове са най-рисковите зони, подсети той и уточни София, Варна и Бургас.

Много ясно се вижда още от предишното лято, че при нас епидемията първо се популяризира при децата, по-късно при възрастните. Експертът е уверен, че тръгването на учебно заведение има тясна връзка с нарасналата заболеваемост. Има забавяне с 2 седмици при 60-70- годишните и с три седмици при родителите на децата - 30-60-годишните, разясни Томов. Преди децата се движеха в границите на 2% от инфектираните при затворени градини и учебни заведения и скачаха на 4% при отворени. Сега се движат на 10-11%, разгласи той.

Рекорд сега бележи групата на децата от 10 до 14 години, по този начин беше и лятото поради лагерите. Имаме няколко следващи дни с по 300 -400 дневно, преди имаше единични върхове от 180 деца дневно измежду новозаразените.

1-2% от новите случаи при децата имат потребност от хоспитализиране. В Съединени американски щати процентът е 1, само че у нас тестването и извънредно малко и фактът, че приказваме за 4 на 100 леталитет, приказва, че евентуално действителният дял на болните деца е 2.

Или както виждаме в този момент - 360 инфектирани деца, надлежно 7 от тях ще имат потребност да се лекуват в болница, разясни математикът.

Колкото по-заразен е вирусът, толкоз по-голям резултат има ранното изваждане на инфектираното дете от колектива, тъй че тестванията са извънредно значими, изясни още Лъчезар Томов.

Хванахме с модел, че заразяемостта при децата в тази вълна е доста по-силна. Това, че те не боледуват, може да е важало преди, към този момент при тях е главното място на болестта.

Активните случаи сега не са толкоз доста както в пиковете на предходните талази, тъй като заболяването прогресира доста по-бързо и не се задържат толкоз доста хора в болница - просто по-бързо умират или се изписват. Затова имаме от порядъка на по 50 хиляди, а не 100 хиляди дейни случая, а не тъй като по-малко хора боледуват, уточни той.

Само 19 са свободните интензивни кревати в София. До 650 интензивни кревати ще са необоходими, а ние имаме 500, и до 90 нови пациенти дневно с потребност от интензивно лекуване - това сочат като най-вероятен сюжет изчисленията на математиците. По 2 интензивни сестри трябват на подобен пациент, в Англия настана огромната смъртност, когато паднаха на 1 на пациент. А у нас е една на 50, няма кой да ги гледа, уточни още Томов. Защото интензивно лекуване значи във всяка една минута да се гледат тези хора - отидете до тоалетната, няма кой да ви замести и това значи гибел, разказа той.

Легла ще има, няма особено готови медици, заключи математикът.

Имаме доказателства, че основна роля за разпространяването на епидемията в България имат децата, две години това се потвърждава, заключи Томов. Това, че се дава персонална отговорност на обособените шефове да вземат решение за електронно образование, е голям напън върху тях, ще блокира вземането на решения поради напрежението от страна на родителите. Локално деяние има смисъл, когато има местни ограничавания. Трябва обаче барикади сред районите. Имате вода, която се разстила по пода, изразителен бе той.

На 21 юли ми светна лампата, когато Делта стана преобладаващ. Вече сме доста закъснели, има места, където половината учители и деца са отсъстващи. Много малко са имунизираните учители, идващите седмици ще научаваме за умряли. Ако аз вземах решенията, щях да върна децата онлайн и да подхваща за 2 седмици по-пълно затваряне, разгласи Томов.

И законодателни наредби за имунизиране на държавните чиновници са нужни. Явно не се схваща какъв брой тежка е заболяването, както и че няколко седмици след преболедуването кабинетите на кардиолозите са цялостни с " излекувани " пациенти, добави той. Мерките би трябвало да се комбинират с имунизация - подтиквана и наложителна. Всички на заплата от страната би трябвало да се имунизират.

30-40 % от преболедувалите имат след това тежки органни увреждания. Тази болест ще се отрази доста тежко на стопанската система ни в идващите най-малко 10 години и на опазването на здравето в идващите 40.

Но въз основа на предходните талази вършим прогноза за актуалната и тя е относително положителна, разгласи Томов. Задължително изискване обаче е да има смяната в държанието на хората и на държавното управление под натиска на обстановката, посочи той. Повече от 4000 положителни едва ли ще забележим публично, следва задържане и след това ще забележим спад, предвижда Томов.

Рано или късно ще има превръщане на вълната, само че до момента в който се дава естрада на хора, които приканват " Не се опасявайте от заболяването, умирайте всеобщо ", няма да се оправим. Лекарите са изтощени след 2 години, разходте на страната се подвигат в пъти, добави той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР