Ако глобалното затопляне продължи без промяна, горещината, която идва по-късно

...
Ако глобалното затопляне продължи без промяна, горещината, която идва по-късно
Коментари Харесай

Учени: След 50 години ще живеем в условия, които са неподходящи за развитие на човешкия живот

Ако световното стопляне продължи без смяна, горещината, която идва по-късно този век, ще докара до „ съвсем неприложими “ условия за живот на 3 милиарда души, се споделя в изследване, оповестено в края на 2020 година. Учените предвиждат, че до 2070 - 2080 година огромна част от международното население евентуално ще живее в климатични условия, които са „ по-топли от изискванията, които се смятат за подобаващи за развиване на човешкия живот “.
Климатичната „ ниша “ и нейната значителност
Климатолозите предизвестяват, че в случай че не бъдат лимитирани излъчванията на парникови газове , междинните годишни температури ще се покачат оттатък климатичната „ ниша “, в която хората са се развивали в продължение на 6000 години. Тази „ ниша “ е еквивалентна на междинни годишни температури от към 11 до 15 градуса по Целзий. Изследователите откриват, че хората, макар всички форми на нововъведения и миграции, живеят най-вече в тези климатични условия от няколко хиляди години.

„ Ние демонстрираме, че при сюжет за смяна на климата, както до момента, географското състояние на тази температурна ниша се планува да се промени повече през идващите 50 години, в сравнение с се е трансформирало през последните 6000 години “, предизвестява изследването.
Емисиите на парникови газове и тяхното влияние
Сценарият, употребен в проучването, демонстрира, че атмосферните концентрации на парникови газове ще не престават да са високи. Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ отделя „ парникови “ газове, като въглероден диоксид (CO2) и метан в земната атмосфера и в океаните. Емисиите покачват температурите на планетата до равнища, които не могат да бъдат обяснени с естествени фактори, оповестяват учените.

Предполага се, че температурите през идващите няколко десетилетия ще се усилват бързо вследствие на излъчванията на парникови газове , провокирани от индивида. Без намаляване на климата или миграция до 2070 година забележителна част от човечеството ще бъде изложена на междинни годишни температури по-топли съвсем на всички места спрямо днешните, показва изследването.
Бъдещето на човечеството в условия на рискова жега
Понастоящем тези брутално горещи климатични условия съществуват едвам на 0,8% от международната повърхнина на сушата, най-много в най-горещите елементи на пустинята Сахара. Но до 2070 година изискванията могат да се разпространят до 19% от сухоземната повърхност на Земята. Това включва огромни елементи от Северна Африка, Близкия Изток, Северна и Южна Америка, Южна Азия и елементи от Австралия.

„ Големите площи на планетата биха се нагрели до равнища при които човек едвам би оживял и те няма да се охладят още веднъж “, споделя един от създателите на изследването Мартен Шефер от Университета Вагенинген в Холандия. „ Това освен би имало пагубни директни последствия, само че би направило обществата по-малко способни да се оправят с бъдещи рецесии, като възможни нови пандемии. Единственото, което може да спре сходно развиване, е бързото понижаване на въглеродните излъчвания “.

Проучването ясно демонстрира, че без обилни дейности за ограничение на климатичните промени, бъдещето на човечеството е изложено на сериозен риск. Необходимостта от бързи и ефикасни ограничения за понижаване на излъчванията на парникови газове е по-належаща от всеки път. В противоположен случай, милиарди хора ще бъдат принудени да живеят в условия, които са надалеч от оптималните за човешкото битие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР