Ако главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни

...
Ако главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни
Коментари Харесай

Защо оставката на Валерий Залужни е толкова опасна?

Ако главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) военачалник Валерий Залужни подаде оставка, всеки назначен на негово място ще бъде в най-уязвима обстановка, тъй като ще се възприема като дисциплиниран инструмент в ръцете на политиците. Неговият офицерски опит, армейска подготовка и боен гений ще бъдат второстепенни спрямо този фактор. А за стотици хиляди униформени Залужни ще бъде човек, уволнен поради личното си мнение, поради желанието си да спори и да пази позицията си, отбелязва в своя публикация " Украинская истина ".

Най-трудният ни армейски опит пристигна в Бахмут. Един от приятелите ми сподели тогава, че вътрешно се е съгласил да бъде тук. Че е подготвен да се помири със протичащото се. Че няма нищо срещу да понася закани и опасности. При едно изискване - в случай че решението за отбрана на града е взето от военни, а не от политици.

Той можеше да бъде свестен. Войникът в никакъв случай не вижда огромната картина. Не може да оцени стратегическото желание. Колкото по-малко звезди имате на пагоните си, толкоз по-малко информация имате. Общият проект е благосъстоятелност на самия връх, само че в случай че въобще няма звезди на пагоните ви, тогава можете единствено да вярвате в разумността на проекта.

Колкото по-близо сте до " нулата “, толкоз по-малка е персоналната ви контролна зона. Вашата орис се управлява от хора, които не виждате. Животът ви зависи от тези, които не познавате. И по тази причина убедеността в смислеността на протичащото се е толкоз значима. Вярата, че ориста ви е в ръцете на професионални бойци, а не на политици.

Напълно допустимо е самите политици да са уверени, че и те са въвлечени във война. Те могат да кажат, че военният вертикал някак си е стеснен до човек без пагони. Че полученият на изборите мандат на доверие им дава право да вземат кадрови решения и да дефинират кого да назначат за пълководец на армията.

Но особеното е, че не е наложително оптиката на политиците да съответствува с оптиката на воюващите. Въоръжените сили са привикнали да разделят хората в униформа от хората в кресла. И по какъв начин самите политици възприемат възможна промяна на командващия, няма безусловно да съвпадне с това по какъв начин тези на фронта ще видят тази кадрова ротация.

Самата поява на вести за спора сред Валерий Залужни и Володимир Зеленски затвърждава в публичното схващане концепцията за независимостта на главнокомандващия. Че е кадърен да възразява на политиците. Сигурно точно това негово качество не се харесва на президента. Но работата е там, че същото качество на Валери Залужни е значимо за тези, които са негови подчинени, а не за шефовете му.

Ако той подаде оставка, всеки назначен на негово място ще бъде в най-уязвима обстановка. Защото ще се възприема като дисциплиниран инструмент в ръцете на политиците. Неговият офицерски опит, армейска подготовка и боен гений ще бъдат второстепенни спрямо този фактор. За стотици хиляди униформени Валери Залужни ще бъде човек, уволнен поради личното си мнение, поради желанието си да спори и да пази позицията си. И всеки, който го замести, ще бъде възприеман като реализатор на волята на президента.

Войникът не може да оспори заповед - по тази причина е значимо за него да знае, че заповедта има смисъл. Важно е и вярата в командира и че той ще реши да възрази, в случай че получи неразумна или самоубийствена заповед. Вярата в командира е религия в човек, който може да избави живота ви.

Едно е, в случай че армията счита, че се управлява от експерти. Хора от личната й среда. Хора, които схващат от тактика и тактичност. И напълно друго е, в случай че армията стартира да има вяра, че се управлява от политици. Един политик може да е известен, ослепителен, харизматичен, само че фактът, че не е носил пагони, ще понижи общото равнище на доверие в решенията му. Той е жертван да бъде възприеман като човек, който мисли за своя рейтинг и известност. Ако армията реши, че се управлява от политици, това ще се отрази на настроението й.

Не става въпрос обаче единствено за армията. Ако обществото види, че един известен, само че твърдоглав военачалник губи позицията си, оттук насетне ще хвърли цялата отговорност на този, който го е уволнил. Всяко затруднение на фронта в този миг рискува да се трансформира в персонална отговорност на президента и неговия антураж. Към момента на уволнението Валери Залужни ще остане единственият правоприемник на " незагубата “ във войната. И цялата следваща хроника на войната ще стартира да се написа от нулата.

Никой не знае следствията от възможна промяна на главнокомандващия. Напълно допустимо е нищо да не се промени на бойното поле. Но действителността от време на време зависи от това какво мислят хората за нея. Особено когато става въпрос за хора, които са на предните позиции на фронта.

Така се случи, че Валерий Залужни за украинското общество е " човек и параход “. Общо съществително. Универсално резюме на цялото украинско военно управление. Малко евентуално е елементарният човек да знае имената на всички командири на родовете войски. Малко евентуално е той да знае кой тъкмо дава отговор за това или това направление или интервенция. Следователно елементарният човек събира всички армейски решения в една кутия, която е подписана с името на сегашния главнокомандващ. И тогава елементарният човек взема решение дали има вяра или не на това, което се случва.

И в този момент го има това доверие. И при положение на оставка на главнокомандващия, казусът за администрацията на президента няма да бъде, че Валерий Залужни може да реши да влезе в политиката. Не в рейтингите на евентуалната му партия – в случай че реши да я сътвори. Проблемът ще бъде, че последната " човешка институция “, която се възприема от армията и обществото като институция, ще изчезне в публичното схващане.

Смяната на известен главнокомандващ може да не докара до триумф на бойното поле. И в този случай това ще реши единствено частния проблем на съответни хора във властта, чийто живот не зависи от Залужни. И това ще гледат стотици хиляди хора на фронта, чийто живот зависи напълно от главнокомандващия. И които са привикнали да имат вяра в способността му да ги отбрани.

И най-после – би трябвало да е ясно, че даже и да загубите избори, първо би трябвало да доживеете до тях.

Източник:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР