Ако газовата връзка между България и Гърция беше готова, природният

...
Ако газовата връзка между България и Гърция беше готова, природният
Коментари Харесай

Ако връзката с Гърция беше готова, газът щял да е с 20% по-евтин, вместо с 30% по-скъп

Ако газовата връзка сред България и Гърция беше подготвена, природният газ през днешния ден щеше да е с 20% по-евтин, вместо с 30% по-скъп. Това съобщи пред Българска национална телевизия досегашният финансов министър, а в този момент политик от " Продължаваме промяната " Асен Василев.

Днес на природния газ до 94.54 лева за мегаватчас откакто на европейските пазари тя е надхвърлила 100 евро.

Василев подсети, че газовата връзка, която би трябвало да обезпечи различни на съветските доставки синьо гориво, се строи от 12 години и откакто е трябвало да бъде подготвена през юни, е поискано ново отсрочване. " Форсирахме построяването да се случи до края на годината, а изпълнителят изиска ново отсрочване. Написахме публични писма че от 1 януари текат неустойки по 90 хиляди евро дневно за закъснението ", сподели Василев и добави, че най-трудните сектори към този момент са са направени.

Той акцентира, че от общото ползване от от 3 милиарда куб. м газ на година, 1 милиарда би могло да идва от Азербайджан освен това на половин цена, а сега получаваме под 100 млн. куб. м през връзката край Сидирокастро, употребена основно за транспорт на съветски газ към Гърция. От началото на тази година тази връзка е реверсивна, с което предходният министър председател Бойко Борисов разгласи, че

Сега Булгаргаз води договаряния с азерската страна да се усилят доставките по тази различна тръба, сподели Василев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР