Ако евроизборите се провеждаха в края на февруари т.г., ГЕРБ

...
Ако евроизборите се провеждаха в края на февруари т.г., ГЕРБ
Коментари Харесай

Екзакта: ГЕРБ води на БСП с близо 3%, ако евроизборите бяха през февруари


Ако евроизборите се организираха в края на февруари т.г., ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22,2 на 100 от имащите право на глас българи, а Българска социалистическа партия биха останали втори с 19,4 %.

Това сочи национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп ", предоставено на медиите. Трети са Движение за права и свободи с 6,9 на 100, а четвърти са Обединени патриоти - 6,4 на 100 при изискване, че вземат участие в настоящия си съдружен формат. "Демократична България " би взела 2,5 % от гласовете, Съюз на демократичните сили - 1,3 %, Република България, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на 100.

Трудно е да се разясняват все още възможностите на десницата, поради неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии, прецизира в информацията си социологическата организация. Данните от актуалното проучване демонстрират, че десните партии имат по-малки шансове за положително показване, в случай че се явят поотделно.

Двайсет и осем % от българите, интервюирани от "Екзакта " в края на февруари, декларират, че имат намерение да гласоподават преференциално на идните евроизбори. 15 на 100 не считат да се възползват от правото си на преференциален избор. Преференциално желаят да гласоподават половината от гласоподавателите на Оперативна програма, както и по една трета от гласоподавателите на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия. Сред твърдо решилите да гласоподават на идния евровот, искащите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите. Това демонстрира, че преференциалният избор се е утвърдил в изборната процедура у нас и стимулира значително гласоподаватели за присъединяване, е изводът на социолозите от организацията.

Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани посредством двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 обитаеми места. Изследването се организира в границите на личната изследователска стратегия на "Екзакта Рисърч Груп ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР