Ако един монумент е чужд на хората, той бързо обраства

...
Ако един монумент е чужд на хората, той бързо обраства
Коментари Харесай

Румен Радев: Троянският край още помни непоклатимата вяра на Васил Левски

Ако един паметник е непознат на хората, той бързо обраства в плевели и давност , само че занемарен монумент на Васил Левски няма и няма да има, до момента в който децата ни носят най-малко парченце от любовта на Апостола към Отечеството. Това съобщи президентът Румен Радев при тържественото разкриване на монумент на Васил Левски в Троян.

В словото си президентът уточни, че 1 86 години от рождението и 150 години от гибелта на националния ни воин българският народ продължава да черпи мощ от святото дело на Апостола, а троянският край е мощно обвързван с революционния му път. " Тук още се помнят думите на проницателност на Левски за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима религия, че в нашата земя ще господстват равенството пред закона, човешкото достолепие и свободата ", сподели още президентът.

По думите му признателността на българския народ към Левски е непреходна и тя демонстрира, че и бъдещите генерации ще следват неговите завещания. " Ще създадем всичко допустимо да съградим България такава, каквато я виждаше Апостола ", съобщи президентът.

Президентът изрече признателност към инициативния комитет, провел построяването на паметника, към кмета на община Троян Донка Михайлова, както и скулптора Борис Борисов, чието дело е паметника. Държавният глава изрази благодарност на всички донори, с чиято поддръжка е построен монумента.

" В нелеки времена на политическо разделяне вие показахте, че България може и би трябвало да бъде обединена , когато става въпрос за значими национални дела и за нашето бъдеще - такова, каквото искаше да го види Апостола на свободата ", уточни Румен Радев. По думите му основаването на монумент на Левски в Троян е израз на почитание към поколенията поданици на града и към техните храбри предшественици, за които понятията родолюбие, национална чест и достолепие са метод на живот.

Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, основан от Васил Левски. Изграждането на паметника е финансирано от предприемчив комитет посредством дарения от троянци и на съпричастни към делото на Васил Левски жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР