Ако е вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между

...
Ако е вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между
Коментари Харесай

Кирил Петков се опитва да повлияе на решението на КЗК за „Булсатком“

Ако е правилно, че на следващия ден Комисия за защита на конкуренцията ще утвърди договорката сред United Group и „ Булсатком “, това доста ни тормози, тъй като сме чели отчетите на КРС за близо 60% пазарен дял “.

Това сподели пред публицисти съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков през вчерашния ден. Изявлението на Петков беше направено часове след обява в онлайн изданието „ Медиапул ”, съгласно която през днешния ден регулаторът ще утвърди договорката. На процедура Кирил Петков прикани състава на Комисия за защита на конкуренцията да не утвърждава договорката. 

Призивът идва и седмица след станалата обществено притежание среща сред него и предприемача Спас Русев, който стои зад „ Булсатком ”.

Във връзка с изказването на Кирил Петков от United Group излязоха с публична позиция до медиите, в която се споделя, че изявленията на съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ могат да повлияят на решението на Комисия за защита на конкуренцията.
Позиция
Шокирани сме от изказването, направено от господин Кирил Петков, по отношение на проблема „ Булсатком “. На 31 януари господин Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията във връзка тази договорка. Това е неприемлива интервенция от страна на политик в работата на самостоятелен административен орган “, пишат от United Group.

Съгласно българското законодателство Комисия за защита на конкуренцията е изцяло самостоятелна от държавното управление. Тя ползва конкурентното право и не се управлява от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на проблем „ Булсатком “ продължава и решението към момента не е признато и оповестено. Г-н Петков разяснява евентуалното бъдещо решение, учредено на клюки и догатки, популяризирани в медиите. По този метод господин Петков се пробва да повлияе на бъдещото решение на самостоятелния регулатор.

Това държание нарушава българското законодателство и законодателството на Европейски Съюз. В Европейски Съюз Европейската комисия постоянно се е противопоставяла на всякакво политическо въздействие при разглеждането на сливания и придобивания. Вярваме, че Комисия за защита на конкуренцията ще следва същия метод.  Вярваме в независимостта на българските институции и в тяхната дарба да се опълчват на явната интервенция на политически водачи “, споделят още от United Group.
Сделката
Припомняме, че през ноември 2023 година беше оповестено, че тогавашният водач на пазара на платена телевизия – „ Булсатком “ – е напът да стане благосъстоятелност на United Group, компанията майка на Vivacom.
 телевизия Сделката за „ Булсатком “ и (краят на) тв конкуренцията в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР