Ако е студена зимата, в Европа може да има големи

...
Ако е студена зимата, в Европа може да има големи
Коментари Харесай

Експерт: Ако е студена зимата, в Европа може да има големи проблеми с газа


Ако е студена зимата, в Европа може да има огромни проблеми с газа. В България може да се измъкнем, тъй като към този момент го има интерконекторът. Това разяснява Боян Рашев, който специалист по ръководство на околната среда.

Според него газохранилището не може да покрие потреблението на страната само че за дълго време.

„ Ние не можем да разчитаме единствено на него, само че другояче е на общоевропейско ниво. Дори през днешния ден мисля, че ще се разисква. Не си представям по какъв начин ще се случи мярката за тавана на цените на газа “, изясни още той.

Рашев разяснява и че чува, че много хора към него си купуват климатици.

„ Реално обаче не са доста и хората, които се отопляват на газ непосредствено в България. Ултимативното решение за множеството хора са и те ще останат такова в България, тъй като това е най-евтиния източник. Те са и най-сигурни. Те могат да ти даде най-голямо количество топлота “, счита още екологът.

По думите му е значимо да се дефинират равнища за енергийно небогати.

„ Трябва да се оказва помощ на енергийно бедните. Така хората ще могат да си разрешат да заплащат. Ако семействата излязат на свободния пазар и няма контролиран пазар, това значи, че огромна част от силата, която сега отива на контролирания пазар се появи на свободния пазар, това ще смъкна цената като цяло, само че пък ще е потрес за всеки консуматор “, сподели още Рашев.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР