Ако досега сте смятали, че отпадъците, които домакинствата изхвърлят в

...
Ако досега сте смятали, че отпадъците, които домакинствата изхвърлят в
Коментари Харесай

Най-големият източник на замърсяване в Европа, за който вероятно не сте и чували

Ако до момента сте считали, че отпадъците, които семействата изхвърлят в контейнерите и които постоянно са разпръснати по улиците, са най-големият замърсител в Европа, то сте в неточност. Всъщност преди всичко в Европа като замърсител номер 1 е не друго, а изкопната почва. Това показват в обява от Euroactiv, базирайки се на данни на Евростат.

Всъщност изкопаната земя, която се употребява за строителни действия, е пет пъти по-голям замърсител, в сравнение с отпадъците, изхвърляни от семействата.

" Например, във Франция 150 милиона тона се създават всяка година ", показва Еманюел Казанов, който е основен изпълнителен шеф на френският старт-ъп Hesus, занимаващ се с ръководство на строителни боклуци.

" Понастоящем изкопните почви се смятат за боклук според европейското законодателство и поради това те са изхвърляни на сметищата. И все пак 80% от тази почва не е нечиста и може да бъде употребена наново за други цели, в случай че бъде въведена съответна система за организирането на това ", изяснява той.

По думите на Казанов все още е мъчно да бъде дадена точна статистика за точният размер на изкопните почви, изхвърлени в обособените страни-членки, защото такава не се събира.

От друга страна законодателството в някои страни изисква заплащането на такса върху тях. В Белгия, да вземем за пример, те би трябвало да платят по 0,05 евро на пространствен метър. Липсата на задоволително цялостна информация за това какво се случва с тази почва разрешава на компании от строителния бранш да си икономисват разноски.

" Не се правят инспекции на местата, където те биват изхвърляни, което отваря вратата за нелегално изхвърляне на към този момент нечиста почва от остарели индустриални терени, да вземем за пример ", споделя още специалистът.

Според създателят на Hesus никой не знае с акуратност къде тъкмо се изхвърля цялата изкопна почва, което е един от огромните проблеми пред Европейския съюз на фона на напъните за справяне със замърсяването.

" Има жилищни здания и инфраструктура, построени с към този момент нечиста почва. Днес сме изправени пред евентуално разрешими проблеми със здравето на популацията, тъй че това може да се трансформира в огромна тематика за Европейски Съюз ", уверен е той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР