Ако досега бяха охранители на исторически митове, сега неизбежно се ...

Ако досега бяха охранители на исторически митове, сега неизбежно се

Проф. Ангел Димитров: US дипломацията и партньорите ни в ЕС проявяват двойни стандарти

Ако до момента бяха охранители на исторически легенди, в този момент неизбежно се трансформират в идеолози на неразбирателството, на извънредно неприемливите за нас антибългарски настройки и държание. Това зяви проф. Ангел Димитров пред БНР.

Ако водещите политически, а и освен политически структури в Република Северна Македония, защото там моделираното отношение към България е мощно изразено, не трансформират своето държание в двустранните връзки, не могат да чакат това, което настойчиво внушават-че България ще извърши отстъпки под външен напън.

Не имам вяра в това, сподели още историкът и съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни казуси сред България и РСМ.

Според него е допустимо Съединени американски щати да организират диалози със Северна Македония за позицията ѝ, само че на това да не се дава публичност.

По думи на Димитров се демонстрират двойни стандарти от американската дипломация и от сътрудниците на България в Европейски съюз.

Той е на мнение, че главните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, вършат намирането на съществени политически взаимни отстъпки невероятно.

Ако сътрудниците ни в Скопие не трансформират отношението си към работата на Съвместната комисия, в случай че не се придържат към наложените правила и стандарти в историческата просвета, активността на Комисията става много несигурна, предизвести историкът и добави, че основаното напрежение е трансформирало изобилно тяхната функция в двустранното другарство.

Относно проблема с поруганите български гробове край Кавадарци той уточни, че дистанцираността на РСМ от България, която в Скопие са превърнали в предписание, ясно личи в чувствителността към такива казуси, като нерешените казуси към военните монументи.

Димитров е безапелационен, че би трябвало да се научим да бъдем справедливи и задоволително самоуверено да решаваме казусите. В противоположен случай нищо положително не чакало района.

Според него би трябвало да се откри наистина ли в региона към паметниците е имало военна болница, тъй като военни гробища са се правили там.

Източник: fakti.bg