Ако дори сте знаели, че има кола на 20-ти век,

...
Ако дори сте знаели, че има кола на 20-ти век,
Коментари Харесай

Колата на 20-и век: Ето коя е, няма шега

Ако даже сте знаели, че има кола на 20-ти век, евентуално сте си помислили, че това е Ford Model T, гласуван през декември 1999 година от Global Automotive Elections Foundation.

Същият август (макар и невиждан, преди или след това) нарекоха Джорджо Джуджаро Дизайнер на века – тъй че, знаете, няма едва тук.

Това, което може би не сте знаели, е, че колата на века към този момент е била оповестена преди цели 35 години от компанията, която я е основала. За това самопризнание е пусната на пазара на 20 ноември 1965 година в Сидни Austin 1800.

За да му се отдаде заслуженото, единствено шест години след революцията на своя брат Mini, 1800 се отличава с икономично пространство против клас съперници с пружинно окачване и барабанни спирачки – Holden HD, Ford Falcon XP и Chrysler Valiant AP6. Това ще откри отзив 20 години по-късно в Magna на Mitsubishi.

Автобиографията на 1800 включва дизайн от основателя на Mini Алек Исигонис, жанр от Pininfarina и спестяващо място хидравлично окачване.

 width=

Двигателят от B-серията, въпреки тук да е инсталиран напречно и да задвижва предните колела, всъщност е от спортния автомобил MGB.

Напречното задвижване и позицията на колелата на всеки ъгъл се трансформират в 70 % от общата дължина на автомобила, отдадена на пространството за пасажери или багаж.

Пуснат в Обединеното кралство през 1964 година, 1800 има една година проби в Австралия преди локалното произвеждане в Zetland. Модификациите включват по-здрави опори на мотора, по-дълбока подплата на седалките, изцяло наклонени облегалки, общоприети защитни колани, по-бързо съответствие на кормилното ръководство, усъвършенствани кабели за газта и превключването на скоростите и усъвършенствано уплътнение против прахуляк и отбрана на дъното.

 width=

Прозвището му " сухопътен рак " разказва освен прегърбената стойка на автомобила, само че и хубавичко му обвивка и водещото в класа сцепление, ръководство и " предно дисково " прекъсване.

Всички те способстват за висок профил в ралитата за устойчивост и печелят на 1800 отдадено малцинство – в това число за редките (по-малко от 5000 построени) локални транспортни средства. В своя пик Австралия съставлява 40 % от световните продажби на 1800.

Произведени са към 60 000 австралийски седана, в Mk1 и (от 1968 г.) MkII, преди да бъдат сменени през 1970 година от още по-странните Austin X6 Tasman и Kimberley – последният с 2,2-литров редови шестак.

 width=

Източник: whichcar.com
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР