Ако допреди няколко години имаше недостиг само на квалифицирани кадри,

...
Ако допреди няколко години имаше недостиг само на квалифицирани кадри,
Коментари Харесай

Експерт: В страната вече има недостиг и на неквалифицирана работна ръка

Ако допреди няколко години имаше дефицит единствено на квалифицирани фрагменти, в този момент в страната мъчно се намират и служащи без подготовка, сподели Християн Петков, действен управител на уеб страницата „ ДжобТайгър ".
Според него аргументите за това са няколко. Освен че хората понижават, в някои браншове работодателите продължавали да не оферират съответно възнаграждение и да стимулират чиновниците си. Петков добави, че у нас спада предлагането на работа за IT експерти. По думите му интернационалните компании в този бранш са почнали съкращения и са замразили подбора на нови фрагменти още в края на 2022 година. Постепенно наклонността се е усетила и на българския пазар на труда. В момента има с близо 35-40 % по-малко оферти за работа спрямо края на 2022, началото на 2023 година, уточни специалистът. Той обаче акцентира, че макар тази наклонност в бранша няма проблем да се осъществят квалифицирани фрагменти с опит. Предизвикателството по-скоро е за тези, които занапред навлизат в специалността.
За появяването на нови специалности у нас Петков разяснява, че по-скоро може да се приказва за видоизменени остарели. Много хора се трансфораха през последните години от служащи в ръководещи автоматизацията на процесите, изясни специалистът. Неговата прогноза е, че с дейното нахлуване на изкуствения разсъдък най-вероятно ще има къс интервал от време, в който той ще изземе функционалностите на работещи хора. Да не забравяме обаче, че Al е логаритъм, който се образова, а с цел да учи вярно, са нужни човешки същества, добави Петков. И посочи, че с разрастването на ръководството на данни се чака също да се видоизменят редица специалности.
Експертът разяснява, че българският бизнес към този момент предлага регулярни стажантски стратегии. Той посочи, че доста компании имат и позиции за чиновници без опит. Младите хора през днешния ден имат доста благоприятни условия, тъй като даже и стажантските стратегии са заплатени, добави специалистът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР