Ако допреди 2020 г. купувачите търсеха главно имоти с до

...
Ако допреди 2020 г. купувачите търсеха главно имоти с до
Коментари Харесай

Интересът към двустайните жилища спадна, търсят се по-големи...

„ Ако допреди 2020 година купувачите търсеха основно парцели с до 2 спални, то през днешния ден се търсят първокласни парцели с най-малко 4 независими стаи, всяка от които с баня. Задължително изискване на купувачите е и жилището да има зелена повърхност ​-собствен двор, градина или просторна тераса, това твърди Невена Стоянова, ръководещ шеф на Luximmo Finest Estates. Това стана ясно по време на последната за тази година профилирана бизнес полемика, проведена от Imoti.net. Събитието се организира на 21 ноември в хотел „ Hyatt Regency Sofia “.

Стоянова прибавя, че купувачите на скъпи и стилни жилища от ден на ден се интересуват от другите улеснения, търсейки смарт домове и софтуерни домашни системи. Изминалото деветмесечие от 2022 година е извънредно сполучливо за пазара на недвижими парцели - стана ясно по време на Форума. Още от 2020 година се следи засилено внимание към закупуването на къщи в региони, близки до огромните градове в страната.

Това съобщи създателят на iHome Real Estate - Христо Георгиев. По негово мнение сходни парцели, намиращи се в по-спокойни и изолирани места наоколо до природата, се търсят най-вече като втори дом. Какви са провокациите пред новото строителство в българската столица, разяснява Георги Шопов - ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). По време на бизнес полемиката той акцентира, че наклонността, която се следи през последната година, е да се избира не просто парцел, а и среда на живот. За купувачите през днешния ден е извънредно значимо, с изключение на високо качество на строителство, парцелът, който изберат за собствен дом, да бъде ситуиран на отзивчиво място с добра инфраструктура. По негово мнение тези особености при избор на парцел ще продължат да бъдат настоящи и в бъдеще. През миналото деветмесечие се следи наклонност в терсенето на приключени парцели, като 84% от жилищата са монолит.

Това съобщи Даниела Иванова - началник-отдел „ Ключови партньорства “ в Пощенска банка. По време на профилираното събитие тя показа разбор на жилищното кредитиране и трендовете за 2022 година, като уточни, че 15% е растежът на междинния размер на жилищен заем в София. С 15% се усилва и растежът на междинния размер на приходите на клиентите през тази година. Експертните оценки на недвижими парцели доста са намалели през 2022 година Това съобщи Ценка Божилова от " Адванс - експертни оценки ". По думите <210>, това се дължи на понижаване броя на обявите в последното тримесечие. Относно повишените цени в имотния отрасъл през тази година Ценка Божилова направи прогноза, че качествените парцели ще продължат да поддържат високи цени на имотния пазар и вероятността за понижаване на повишените цени сега е дребна.

Повече за PropTech през призмата на вложенията по време на рецесия, разяснява Силвия Павлова - създател на PropTech Bulgaria. Тя показа, че PropTech решенията са едни от факторите, които могат да оказват помощ на бизнеса с недвижими парцели.

България е на 6-о място по PropTech нововъведения, като това не е прекомерно обратно в листата, само че е налице поле за развиване. В умозаключение браншовият специалист показа, че по време на COVID кризата в никакъв случай не са ощетени всички бизнеси в стопанската система и в сходна обстановка най-важното е фирмите да влагат, с цел да изкарат спомагателна облага, вместо да икономисват и да понижат още повече своите доходи. След дигитализацията на банките и други компании се стремят да улеснят своите консуматори, като им дават бързи и комфортни услуги. Такава е и платформата " Мирител ", която обезпечава от едно място всички документи, изисквани за пазаруване или пласиране на парцел, съобщи Радослав Данков, представител на компанията. Той уточни, че всеки клиент желае да получи информацията, от която се нуждае, по най-лесния метод. Платформата работи с всяка една община и с всяка една работа на кадастъра. Данков добави, че услугата е огромно облекчение както за купувача или продавача, по този начин и за организации за недвижими парцели.

Над 50% от жителите до 25-годишна възраст живеят в пренаселено жилище, уточни  д.и.н. Мирослав Владимиров от ЕРА България. Според него това е повода да има огромно търсене на имотния пазар. Той изрази мнение, че по времето на Коронавирус пандемията всички са желали да живеят на по-широко и това е провокирало растежи, които преди не са се следили.

Бизнес полемиките се реализират в унисон с цялостната задача на Imoti.net, част от Investor Media Group, да подтиква транспарантното и професионално развиване на имотния бизнес в интерес на потребителите. Те са част от програмата на „ Годишните награди на Imoti.net “, които през 2022 година се организират за седма поредна година и отличиха най-хубавите в бранша на недвижимите парцели за миналата 2021 година. 

Пазарът се нажежи до алено

През 2022 година жилищният пазар се нажежи до алено, преживявайки растеж на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Това е директно разследване от високата инфлация, която накара цените на жилищата да ускорят темпа си на напредък от 8-10% през 2021 година до над 20% през 2022 година - това показват в своя финален отчет брокерите от BULGARIAN PROPERTIES.  

През цялата година следим налично търсене, само че незадоволително предложение и даже все още немалка част от търсенето остава незадоволено. Високите цени и повишената неустановеност обаче към този момент карат част от купувачите да се оттеглен от пазара и да изчакат. Резултатите от това са по-малко запитвания и регистриран спад в размера на продажбите - индикации за почнало изстудяване на пазара. На този декор разрешителните за градеж на нови жилищни здания бележат рекордни растежи.

В Пловдив следва да стартира строителството на 4760 нови здания.

В София започва градежът на 5407 жилища, като само през третото тримесечие има издадени 450 позволения за градеж на нови здания, което е доста над междинните равнища за града и е връх, откогато се води тази статистика от 2005 година Доколкото разрешителните за градеж са един от ранните знаци за идни промени в цикъла на развиване, можем да имаме оптимизъм по отношение на жилищния пазар през идната година - посоката към момента е възходяща.

Банковото финансиране остава достъпно 

и при към момента непроменени условия, при исторически най-ниски лихвени проценти. Другите фактори, които въздействат върху жилищния пазар, не престават да са в позитивна посока. Безработицата остава на ниски равнища - към и под 5%, а приходите не престават да нарастват, въпреки и по-бавно от цените на парцелите - с към 16% в София през третото тримесечие на годишна база, по данни на Национален статистически институт. Това задържа достъпността на жилищата на релативно положителни равнища, а пазара -близо до фундаментите му, написа още в отчета на водещата организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР