Ако до 2040 г. не сме направили нови четири ядрени

...
Ако до 2040 г. не сме направили нови четири ядрени
Коментари Харесай

Трябват ни четири ядрени реактора до 2040 г., иначе ни чака енергиен колапс

Ако до 2040 година не сме създали нови четири нуклеарни реактора с по 1000 мегавата, през 2050 година ние ще изпаднем в енергиен колапс. Това означи ръководителят на Българския атомен конгрес (БУЛАТОМ) Богомил Манчев по време на първата експертна конференция на тематика „ Мониторинг на радиоактивно замърсяване в градска среда. Готовност на популацията и организациите за справяне с провокациите при радиоактивно замърсяване “.

Форумът се състоя във Физическия факултет (ФзФ) на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Съорганизатори на срещата са ФзФ, „ Тита-консулт “ ООД, БУЛАТОМ, Българското нуклеарно сдружение с младежката му секция. В експертни отчети и разисквания се показват многочислените опасности и опциите да се построи оптимално дейно съдействието сред учени специалисти и медии по въпросите на радиоактивното замърсяване. Част от тематиките са строго профилирани - радиационен мониторинг и радиационно разузнаване, нуклеарен и радиационен тероризъм, мръсни бомби, контрабанда на радиоактивни материали, радиоактивни замърсявания. Други са ориентирани към по-широка аудитория.

В своя отчет на тематика „ Политика и енергетика “, Манчев означи, че съгласно БУЛАТОМ до 2030 година страната ни би трябвало да построи два нуклеарни реактора и до 2040 година - още два.

Той подсети, че българските политици са поели ангажимент до 2038 година да бъдат затворени нашите термични централи. Според Манчев сега към този момент сме закъснели с 10 години да затворим тези централи, тъй като не се прави нищо по казуса.

Той сподели още, че производството на електрическа енергия посредством слънце, вятър, акумулатори е надстройката на базовата енергетика. Ако нямаме чиста базова енергетика над 50 %, нищо не можем да създадем, означи Манчев и добави, че зелената договорка не е решение на казуса на енергетиката. По думите му нашата енергетика няма проблем, защото тя е 50 % „ чиста “ и 50 % - „ мръсна “. Той изясни, че имаме нуклеарна централа, която създава 35-36 % от използваната от нас електрическа енергия, също така имаме 1100 мегавата слънчева енергетика и задоволително водни централи, както и към 780 мегавата вятърни генератори.

Той обаче дефинира част от тях като нестабилни източници на сила. Абсурдно е посредством нестабилна сила да решаваме базовите си мощности, разяснява Манчев и изрази вяра държавното управление в доста скоро време да вземе някакво решение за пускане на нуклеарната енергетика. Не можеш да имаш развиване, в случай че нямаш нови мощности и не си поддържаш базовата сила, счита Манчев.

При развиването на нашата теза за четири нуклеарни блока, предвиждаме да има към 10 хиляди мегавата мощности за слънчева сила, 2000 мегавата - за вятър и към 2000 мегавата - парогазови централи, които ще горят 30 % водород,

означи експертът. Според него по този начин ще можем да предрешим въпроса на 50 % със зелената договорка.

Той уточни още, че от тях като специалисти се чака да дадат съответни и разбираеми оферти за политиците. Според него планът „ Белене “ в никакъв случай не е имал механически и финансови проблеми, а единствено политически и по тази причина го няма. В момента върви на скрап, в случай че не решим въпроса по какъв начин да го създадем без Русия, добави още специалистът. По думите му е доста недалновидно да не използваш лицензирана нуклеарна площадка, каквато е тази в Белене. Той повдигна и въпроса за неналичието на фрагменти в страната както за построяването на обект какъвто е една електроцентрала, по този начин и за употребата му.

Председателят на Българското нуклеарно сдружение Младен Митев от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика при Българската академия на науките (ИЯИЯЕ-БАН) означи, че

потреблението на нуклеарната сила в лицето на нуклеарната енергетика икономисва милиони тонове въглеродни и прахови излъчвания и носи изключителни изгоди за популацията в международен мащаб.

Това някак си не се знае от хората и у мен буди неразбиране неодобрението, което огромни групи от популацията имат към потреблението на нуклеарните способи в промишлеността, науката и медицината, сподели още той при показване на разбор на изследване на знанията и настройките на жителите в региона на радиоекологията и радиационната отбрана.

Според него повода за това е равнището на знание за радиацията, радиационната отбрана и радиоекологията. По отношение на изявените източници на радиация в нашето всекидневие жителите показват разнообразни отговори като радиоактивни боклуци, галактически лъчи, атомни електроцентрали, мобилни телефони, медицински услуги в лечебните заведения, домашни електрически уреди като микровълновата печка, скали и почви, горива, пътешестване със аероплан, въздуха, храни, които ядем. Той означи, че в първата тройка са подредени радиоактивните боклуци, галактическите лъчи и атомните електроцентрали. Митев уточни, че що се отнася до жителите, само галактическите лъчи дават значителен принос в облъчването на популацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР