Ако до 20,00 часа проблемът с нарушено водоподаване в Добрич

...
Ако до 20,00 часа проблемът с нарушено водоподаване в Добрич
Коментари Харесай

Обявяват бедствено положение в Добрич, ако до 20 ч проблемът с водата не е отстранен

Ако до 20,00 часа казусът с нарушено водоподаване в Добрич не бъде отхвърлен, ще бъде оповестено отчасти бедствено състояние. Това съобщи на брифинг в Общината кметът на Добрич Йордан Йорданов, съобщи „ Фокус ”. Продължава отстраняването повреда на магистрален тръбопровод. Дейностите са почнали още в петък. Преди към час в Община град Добрич е извършено съвещание на Щаба за бедствия и повреди. Взето е решение в 17,00 часа в четири точки на града да бъдат ситуирани водоноски, като водата ще може да се употребява единствено за битови потребности.

Водоноски ще има в ж. к. „ Христо Ботев “ в региона на „ Джеронимо “, уточни кметът, в квартал „ Балик “, над Спортното учебно заведение в кварта; „ Дружба “ и на паркинга на площад „ Тракийски “. До 16,00 часа Областният съвет на БЧК ще рапортува на Общината за това каква подготвеност има за обезпечаване на вода за питейни потребности и по какъв начин това ще бъде проведено. Йордан Йорданов заяви, че все още ДКЦ – 1 действа обикновено, ДКЦ – 2 е с лимитирана активност и има запас на следващия ден за работа 4 часа, в случай че обстановката с безводието продължи. МБАЛ – Добрич има запаси. По думите на кмета на добруджанския град повредата при Помпена станция „ Приморци ” е доста сериозна. „ Надяваме се до тази вечер огромната повреда по водопреносната мрежа да бъде отстранена ”, съобщи по време на брифинга основният инженер на ВиК – Добрич Павел Павлов.

По думите на инж. Павлов Помпена станция „ Приморци ”, където е зародила огромната повреда още в петък, а по-късно и още няколко местни в региона, е начална и значима за града, тъй като там на процедура се осъщствява водосбор от други помпени станции и точно от там идва главното количество вода за Добрич. След пораждане на повредата на денонощие се доставят за града към 24 хиляди кубика вода при естествени сред 48 000 – 53 000 кубика вода, които Добрич използва за денонощие. На места в града има водоподаване, тъй като не е спирало подаването, което на практика е оправдано, с цел да не се изпразват тръбите, което е добре за цялостната мрежа, акцентира инж. Павлов.

Той разясни също, че водопреносната мрежа на града е извънредно остаряла и амортизирана, „ металът тук-там е като дантела “ и в този момент са зейнали големи дупки, от които има огромни течове.

Като допълнение той означи също, че с началото на дейностите по плана на Общината за възобновяване на водния бранш „ водоснабдителната мрежа на града сега тече като лейка “. Вчера кметът на Добрич Йордан Йорданов е провел няколко пъти диалози по телефона с министъра на районното развиване и благоустройството Николай Ненков. Инж. Павлов добави също, че Добрич при към 50 000 кубика доставяна вода за денонощие може да се съпостави с град като Берлин, който обаче е милионен град с към 20% загуба на вода, до момента в който в добруджанския град тези загуби са почти 80%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР