Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата за

...
Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата за
Коментари Харесай

Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят седемте танкера

Ако до 19 август служебното държавно управление не удостовери офертата за танкерите за октомври и ноември, това е риск . Голям риск е да не се заключат октомврийския и ноемврийския транспортен съд. Категоричен в тази теза бе някогашният министър председател Кирил Петков в студиото на Нова телевизия.

Той уточни, че държавното управление му е оставила обвързваща оферта , което е най-хубавият вид, в това число оставило и компания, която е била подготвена да отстъпи слота си за октомври и ноември. Дори и служебното държавно управление да би трябвало да обезпечава другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 $ , т.е. седемте танкера ще са с 20 $ под пазарната цена в Европа по днешни цени. Регазификацията при никакви условия не може да коства повече от 10 $ или евро. Най-важното, по думите на Петков, обаче е, че доставките ще са сигурни , настоя Кирил Петков.

Той недоумява какво пречи на служебното държавно управление да го направи, щом той за две седмици след прекъсването на съветския газ е съумял да откри два слота за първите два танкера полутечен газ.

Не цената, а сигурността на доставките на газ и нефт е главното , към което би трябвало да се стремят българските управляващи, настоя Петков. Именно " Газпром " се е потвърдил като нерешителен снабдител . Дори и да пусне газа през септември, какво ни подсигурява, че ще имаме газ през октомври или ноември при започване на отоплителния сезон, пита Петков и още: " Дори и да приемем схемата за заплащане в рубли и да вършим като Германия, то и на Германия " Газпром " спря газа? "

Петков съобщи, че е останал извънредно изумен, че във въпросния щаб не е бил поканен никой от " Булгаргаз " , както и че никой не се е обадил на тази компания, подготвена да отстъпи слота за октомври. Както и че една седмица американската компания с танкерите не е била потърсена. " Въпросът е какво прави този спешен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският транспортен съд е огромен риск ", отсече Кирил Петков.

За гръцката връзка Петков съобщи, че механически тръбите са подготвени, по време на формалното разкриване към този момент е течал газ 40 бара и единственото, което остава е да се издадат акт 15 и 16 . Гърция е подготвен с хартийките си, ние би трябвало да издадем нашите, уточни Петков и добави, че в случай че това не се случи до септември месец, към този момент може да се твърди, че има предумисъл . В момента той не твърди това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР