Ако дърветата в коритото на реката не се изкоренят спешно,

...
Ако дърветата в коритото на реката не се изкоренят спешно,
Коментари Харесай

Почистването на река Марица поскъпна с 1 милион

Ако дърветата в коритото на реката не се изкоренят незабавно, след време ще е доста мъчно да се оправим с джунглата, настояват специалистите

Коритото на Марица се е трансформирало в най-големия парк на Пловдив. Лошото е, че в случай че ни сполетят проливни дъждове и високи води по течението, наводнението ни е в забрадка вързано, разясняват пловдивчани положението на реката.

На места сред Герджика и Пешеходния мост реката даже не се вижда от крайбрежната алея поради избуелите дървета. Цяла гора е задръстила коритото към стоманения мост и тогавашния басейн „ Балона”. Остров Адата се разраства, а по реката към този момент се образували и други островчета, обрасли с шубраци и огромни дървета.



Екипите на „ Градини и паркове” непрекъснато почистват растителността в коритото около крайбрежията, само че не могат да отстраняват дървета на островчетата, изясни шефът на „ Градини и паркове” Веселин Козарев. Работниците на общинското дружество разполагат с надуваема лодка, само че с нея не могат да транспортират отрязаните дървета и шубраци.

Преди 5 месеца Община Пловдив в незабавен порядък бе избрала реализатор за почистването, само че опозицията в локалния парламент оспори процедурата, като заподозря нечисти ползи. Прогнозната стойност тогава бе 5,5 млн. лв.. Проблемът обаче се задълбочава във времето и дейностите по почистването на коритото към този момент ще костват минимум 6,5 млн. Според експертите, в случай че не се изкоренят дърветата в този момент, след време мъчно ще се оправим с джунглата в реката.



Новата социална поръчка е подготвена и администрацията може да я разгласи всеки миг. Очаква се след седмица процедурата по желание на реализатор да започва, удостовери зам.-кметът Анести Тимчев. Техническото задание е в съгласие с Регионална инспекция за опазване на околната среда, в това число за опазване на зоните, които попадат в " Натура 2000 ". Зам.-кметът посочи, че поръчката не включва премахване на дървета и лишаване на наносите, тъй като тези действия подлежат на различен режим на координиране, а и изискват доста повече средства.

Обществената поръчка ще бъде отворена за присъединяване на всички претенденти, които дават отговор на изискванията. За страдание, за момента няма обезпечено финансиране, добави Анести Тимчев.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР