Ако държите списание в ръка, ако вчера сте си пуснали

...
Ако държите списание в ръка, ако вчера сте си пуснали
Коментари Харесай

Цай Лун – маркизът на хартията

Ако държите списание в ръка, в случай че през вчерашния ден сте си пуснали молба за отпуск, а в събота сте на рожден ден и се чудите в коя от шарените опаковки да облечете подаръка, значи още сте в света, в който хартията съществува. Отдавна предсказват гибелта й поради компютрите и интернет, само че тя настойчиво се е закотвила в живота ни и не мисли по този начин бързо да си отива.

А по какъв начин са живели хората във времената, когато хартията към момента не е съществувала?  При всички положения доста по-различно, от модерна позиция – и доста по-трудно.

Откриването на хартията се счита за едно от 4-те вeлики изобретения, направени в Китай. Свързва се с името на Цай Лун, въпреки че е позната и преди него, само че има за какво: той е индивидът, разкрил процеса на производството й – подобен, какъвто е и през днешния ден. Китаецът е малко прочут в Европа, в някои енциклопедии името му даже не се загатва. Но той е  историческа персона, тачена като воин в страната си и в Азия.

Въпреки че хартия в Китай имало епохи преди него, Цай Лун усъвършенства доста технологията за производството й и открива, че тя може да се прави от най-различни материали. Именно той стартира да употребява дървесна кора, коноп, парцали. Прави първата стандартизация на метода на произвеждане на хартията и популяризира откритието си измежду популацията на Китай.

Кой е Цай Лун? Според летописите той се ражда към 50 година сл.н.е. по време на династията Хан  в оскъдно семейство, което изкарва прехраната си със занаятчийство. Постъпва в императорския замък като евнух през 75. г.  Няколко пъти се издига в йерархията по времето на император Хе. През 89. година получава купата Шън Фън Си  и стартира да управлява работа за произвеждане на оръжия и принадлежности.

През 105. година Цай Лун предлага на императора образци, които показват нов метод за производството на хартия. Легендата споделя, че един ден изобретателят гледал по какъв начин една оса си прави гнездото, дъвчейки късчета бамбук. Омесвайки ги със слюнка, тя изработила дребен лист хартия, който употребила за гнездото си. Това въодушевило Цай Лун и той основал новия способ за произвеждане на хартия. За своята рецепта той

използва  вътрешната част от кората на черница, бамбук и парченца коноп,

памучни парцали и риболовен мрежи. Изобретателят смесва бамбукови парчета и нишки на разнообразни растения, залива съставките с вода и ги вари.  После ги бие в дървено корито, до момента в който станат на хомогенна каша. В нея се прибавят парцалите и дървесната кора. В сместта се потапя бамбукова мрежа, която се покрива с тъничък слой  каша. Когато водата се отцеди, хартията се отделя от мрежата и се окачва да се суши.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР