Ако дължим данъци на държавата, вече няма да можем да

...
Ако дължим данъци на държавата, вече няма да можем да
Коментари Харесай

Идея: Дължиш данъци, не можеш да изнасяш много пари зад граница

Ако изискуем налози на страната, към този момент няма да можем да пренасяме огромни суми пари в брой през граница , осведоми " Труд ". Промените във Валутния закон са оповестени за публично разискване на уеб страницата на Министерството на финансите, което е и основател на промените.
Към момента в същия закон е разказано, че в случай че лице придвижва през граница за трета страна сума от или над 30 000 лв. или равностойността им в друга валута, митниците единствено получават информация по длъжностен път дали преносителят има обществени отговорности. След измененията обаче длъжниците към този момент няма да бъдат допускани да напущат България, в случай че носят у себе си пари в брой с размер над посочената нагоре сума.
Изменение има и в санкциите при недеклариране на валута на границата.  Промяната касае суми над 10 000 евро или тяхната равноценност в лв., благородни метали, или скъпоценни камъни. Ако не ги заявява, както се изисква в закона, то преносителят им ще бъде санкциониран. Размерът на глобата ще бъде 1/5 от цената на недекларираното. Глобата е в действие при положение, че действието не е някакъв тип закононарушение.
Към момента санкцията за сходно нарушаване е в размер сред 1 000 лв. и 3 000 лв. за физически лица и от 2 000 лв. до 6 000 лв. за компании. Ако пък решим да пренесем пари или бижута, като ги укрием по специфичен метод, санкцията ще е равна на 1/4 от цената им.
Целта на промените във Валутния закон, препоръчани от Министерството на финансите, е както да се ускори битката против укриване на налози, по този начин и да се вкара система за налагане на ефикасни, пропорционални и възпиращи административни наказания, както и да се приведе националното законодателство в сходство с европейското в региона на контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от Европейския съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР