Божилов: Ако дадем самолети на Киев, ще останем без защита

...
Ако дадем българските бойни самолети на Украйна, това означава да
Коментари Харесай

Ако дадем българските бойни самолети на Украйна, това означава да останем без способности. Ние задължително трябва да имаме самолети, защото България е външна граница. Това заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Българската авиация не е приземена, категорично заяви той пред БНТ.

Според него за България е много важно да има авиация, защото охраната на въздушното пространство изисква това.

„Трябва да поддържаме нашата авиация. Нашите самолети са стари, тяхната поддръжка ставаше в Русия. Сега в тази обстановка това не е възможно. Изправени сме пред дилема“, каза Божилов.

Божилов опроверга слуховете, че България може въобще да не получи изтребителите Ф-16 Блок 70 от САЩ, които вече сме платили.

„Американските самолети ще дойдат през 2025 г. Забавянето се случи заради ковид кризата, която разруши веригите на доставки“, каза заместник-министърът на отбраната.

На въпрос дали е лицемерна позицията на България за Украйна, той заяви: „България има ясна позиция в рамките на ЕС и НАТО, която осъжда агресията на Русия. Нашият национален интерес е договореностите да се изпълняват“.

Според него единственият начин, за да се спре войната в Украйна е Русия да се изтегли. В противен случай войната ще бъде дълга. „Русия трябва да се върне към принципите на международното право. Всичко друго вещае дълготрайна нестабилност в региона“, посочи Божилов.

Той подчерта, че министерството на отбраната ще направи всичко възможно, за да изпълни решението на Народното събрание за ремонта на украинската бойна техника.

„В България е изградена най-голямата система за ремонт на бронетанкова техника още от времето на Варшавския договор. Това са 7 завода на ТЕРЕМ. Те са ремонтни заводи, които не произвеждат боеприпаси. Там и в момента се ремонтират и модернизират българските танкове“, заяви Божилов, подчертавайки, че България има капацитет.

Той съобщи, че от следващата седмица у нас идват украински специалисти, с които ние ще обсъдим какво ще се ремонтира.

„Оръжие за Украйна от България не се транспортира“, категоричен бе Йордан Божилов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР