Ако бях държавен глава щях да кажа: Напред! Към еврозоната,

...
Ако бях държавен глава щях да кажа: Напред! Към еврозоната,
Коментари Харесай

Плевнелиев: Ако това правителство не успее да свърши задачите си, България може да няма друг шанс за влизане в еврозоната

Ако бях държавен глава щях да кажа: " Напред! Към еврозоната, към Шенген ", съобщи президентът от 2012-2017 година Росен Плевнелиев в " Тази неделя " по bTV. По думите му, в случай че това държавно управление не успее да свърши дилемите си, България може да няма различен късмет за влизане в еврозоната.

" Това държавно управление - положително или неприятно, то би трябвало да устои до влизането ни в еврозоната. В противоположен случай рискуваме да ни отклонят от европейския път ", съобщи Плевнелиев. Той акцентира, че актуалният държавен глава за 6 години нито един път не е излязъл да каже, че поддържа влизането на България за еврозоната. Това била и повода служебните му държавни управления да не работят в тази посока.

" Може би е време да спасяваме страната от Румен Радев. България изгуби път и посока под негово ръководство. Задълба в тежък популизъм ", уточни Плевнелиев. Той съобщи, че е пристигнало вреемето да се даде преимущество на евроатлантическите полезности и на единение. Бившият президент уточни, че Радев е съумял да раздели евроатлантическите сили в България и това е изиграло основна роля.

" Той ще продължи да бъде подобен популист. Биткаджийството е неговата игра. Мъдростта и европейските полезности би трябвало да бъдат уважавани през днешния ден. С влизането на страната ни в еврозоната всичко ще се промени ", уверен е Плевнелиев. Ако не бъде направена нова фаза на интеграция обаче, популистите и техните господари в Русия ще завоюват, счита той.

Плевнелиев разяснява и конституционните промени, които държавното управление разисква сега. " Когато се вършат конституционни промени те би трябвало да бъдат уравновесени и устойчиви във времето. В основата на всичко е салдото сред другите институции ", счита той. Дава за образец президентите в Европейски Съюз, като ги разделя на две групи - избирани от Народното събрание или от хората.

По негои думи определените от Народното събрание нямат съвсем никакви пълномощия, те са едни представителни лица. Посочва, че такива са президентите на Германия, Италия, Гърция, Португалия. Той акцентира, че българските президенти са избирани от народа и имат доста повече власт даже от сътрудниците си в Европа, определени посредством същия развой. " Вицепрезидент няма на никое място в Европейски Съюз - непотребен, непотребен, би трябвало да се махне. Правото президента да избира служебно държавно управление - също. Ако си демократ, мислиш институционално. Трябва баланс ", уверен е някогашния президент.

Плевнелиев показва, ч 2024 и 2026 година ще бъдат основни за бъдещето на българските генерации. " 2024 година може да реши интеграцията на България в еврозоната. Тоест българските институции ще се интегрират с институциите на демократична и просперираща Европа ", споделя той. 2026 година пък щяло да се взема решение ориста на Радев. " Неговата тактика е обикновена - всяка политическа партия, която изплува, той се обръща против нея. Целта - да няма обединяване. Много дребни партии да се обединят под един ръководещ, който търси и желае власт ", заключва Плевнелиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР