Ако Брюксел се съгласи, мораториумът ще се отнася за 7

...
Ако Брюксел се съгласи, мораториумът ще се отнася за 7
Коментари Харесай

България ще настоява ЕК да добави още продукти в списъка за мораториум над украинския внос

Ако Брюксел се съгласи, мораториумът ще се отнася за 7 продукта. Към момента се чака Европейската комисия да предложи възбрана за украински импорт за пакет от 4 съществени култури - царевица, пшеница, слънчоглед и соя. Те няма да бъдат внасяни в най-засегнатите страни от вноса от Украйна, само че единствено до 5 юни.

" Условието на Европейска комисия е при приемане на този пакет, засегнатите страни - България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да смъкват своите едностранни забрани. Ако Европейска комисия одобри ограниченията във вторник, още в сряда Министерският съвет ще стартира да ги ползва ", увери Гечев, като подсети, че признатата в сряда у нас възбрана за вноса от Украйна на трийсетина продукта към момента не е влезнала в действие - тя трябваше да стане годна от понеделник, 24 април.

" Докато ограниченията са в действие, петте страни ще имат право сами да вдигнат възбраните, в случай че има отпушване на техните пазари ", разясни Гечев.

" Няма условия за повишаване на хляба, нито на маслодайния слънчоглед и пшеницата след възбраната за импорт на първични материали от Украйна ", успокои още Гечев. Министърът съобщи, че в случай че има далавера, ще си разреши и да афишира цени и пред медиите.

" Има задоволително количества в България, такива, че мъчно могат даже да се осъществят. Аз ще съм първият, който ще изиска назад връщане на режимите, в случай че цените стартират да нарастват всеобщо ", зарече се земеделският министър.

Той заяви, че от направените досега проби на украинското зърно, не са били открити пестициди, само че за сметка на това са засечени така наречен складови вредители.

" В случая става дума за ливадна пеперуда - има всеобщо намножаване в три области на България. Експертите споделят, че голямото намножаване се дължи в това число на подобен вид вредители от зърното, което влиза ", изясни Явор Гечев.

В събота министърът на земеделието ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията на продукцията им. Министърът съобщи, че в случай че има далавера, ще си разреши и да афишира цени и пред медиите.

Гечев сподели още, че е провел добър диалог с украинския министър на земеделието през днешния ден и акцентира, че Украйна не желае да пречи на българските производители.

" Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския район смъква и техните, и нашите цени, вместо дружно да се опитваме да търсим други разновидности, коридори отвън Черно море и на трети страни, в това число такива, които сега са заети от съветска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител в действителност е Русия ".

По мотив недоволството на производителите на слънчоглед, министърът изясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за към 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

Преработвателите на слънчоглед у нас са срещу възбраната за импорт от Украйна

" Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява доста време, защото се скапва. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която би трябвало да се осъществя преди беритба ", разяснява още Явор Гечев.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР