Ако Бойко Борисов беше журналист, щеше да е творческо безсилие

...
Ако Бойко Борисов беше журналист, щеше да е творческо безсилие
Коментари Харесай

Как Борисов се самопровъзгласи за елит

Ако Бойко Борисов беше публицист, щеше да е креативно изтощение да съпостави за n-ти път в границите на година дейности на властта с Народния съд. Но Борисов е политик, а политиците не ги укоряват за повторенията им, даже и да са израз на изтощение.

Непристойно фамилиарничене с историята

" Така е било и през 1944-45 година - по лист са изтрепали цвета на нацията " - по този начин водачът на ГЕРБ разяснява през уикенда листата с 20 имена, които министър председателят Кирил Петков съобщи на прокуратурата. В него, както се разбра, е и самият Бойко Борисов, както и финансовият му министър и сегашен съветник Владислав Горанов, само че и други политици от ГЕРБ и Движение за права и свободи. През април 2021 водачът на ГЕРБ съобщи, че го викат в Народното събрание, с цел да му " вършат Народен съд ". През май с.г., във връзка промените, осъществени в министерствата от първия длъжностен кабинет, " Народният съд " отново влезе в приложимост. " Аз се чудих какво се е случило през 1944 година Правят същото, " избиват " елита на нацията. " След месец още веднъж: " Разбиране за правосъдната система по Радевски е съдиите да пращат решенията авансово, той да ги утвърждава и да съдят по този начин, както 44-та година Народният съд е съдил съперниците ".

Така водачът на ГЕРБ, хибрид сред Министерство на вътрешните работи и известна по времената на прехода формация, се самопомаза за хайлайф заедно с " лейтенантите " си. За тези хора в края на 2015 година известният правист Кристиан Таков, въодушевил хиляди за отбрана на правовата страна, написа в блога си: " Властващата клика изорава все по-непреодолима вадичка сред себе си и кадърните, интелигентните и свестните хора в страната. Скоро няма да има кого да покажат за лице и ще останат единствено по задни елементи ".

Има ли нещо общо сред тези охлократи и наказаните преди 77 години над 11 000 души - военни, интелектуалци, банкери, адвокати, публицисти и други? 2730 от тях - със смъртни присъди. Сред " смъртниците " на Народния съд са карикатуристът Райко Алексиев (осъден посмъртно, тъй като умира от побоища), спасителят на българските евреи Димитър Пешев, капитан Иван Вазов (племенник на националния поет), хирургът от международна големина доктор Александър Станишев, само че и стотици други стават жертва на ненаказания гнет. Заради неналичието на оня хайлайф стигнахме до този.

Но освен присвоената елитаризация е това, което нервира в непристойното фамилиарничене с историята. През 2015 тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров - същият, за който се помни репликата към Борисов " Шефе, ти си го избра! ", нападна отпадането на отминалостта за закононарушенията на комунистическия режим, (в това число и действията на Народния съд). И Конституционният съд анулира текстовете в Наказателния кодекс, признати от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Движение за права и свободи, с което се заличи всевъзможен опит да се потърси отмъщение и за Народния съд, и за " възродителния развой ", и за лагерите на гибелта в Скравена и Ловеч и други Бойко Борисов, по това време министър председател втори мандат, не промълви и дума по тематиката.

Днес Борисов се показва за страдалец на демокрацията, жертва на развилнели се тирани. Като жертви на политически гнет са се предрешили и негови любимци - олигархът-депутат от Движение за права и свободи Делян Пеевски и основният прокурор Иван Гешев. Опрасканите хора и бизнеси, чиито истории се появиха, наподобява не тежат на съвестта им. Тежест имат единствено кюлчетата и пачките. А прокуратурата година и половина игнорираше нахождението на такива в спалнята на Борисов и даже се чудеше дали " правоъгълните жълти на цвят предмети " са златни. Такъв ми ти хайлайф - спи с револвер на шкафчето, злато в чекмеджето и мас за гъбички.

Борисов и обликът на жертвата

Но индивидът, чийто идол е Тодор Живков, се надява да го играе по живковски. Чака да види по кое време рецесиите ще дестабилизират новото ръководство, с цел да се появи носталгия по джипката, карана от мощните ръце на Борисов - като копнежа по соца и тихите му улици. После ще си дойдат и хиперболите, към които водачът на ГЕРБ изпитва неудържимо увлечение - вижда автомагистрала зад първа копка и инхаус поръчки, другарство - зад протоколно здрависване с европейски водач, баланс - зад приклякване. В днешната действителност обаче наподобява като актьор майстор, когато желае да показва креативна интеграция с облика на жертва. Че коя жертва разполага с прокуратурата зад тила си и употребява пълномощията ѝ като бухалки!

Разбира се, че българското общество желае да бъдат наказани виновниците за актуалната национална злополука - стъпканото господство на закона, опороченото правосъдие. Не от Народен съд, а по обвинителни актове с годни доказателства.

Впрочем, някой съмнява ли се, че във времената на Народния съд Бойко Борисов щеше да е полицай - също като Тодор Живков?

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР