Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би

...
Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би
Коментари Харесай

Алпинистът Дойчин Василев с мрачна прогноза за живота на Боян Петров: Няма да оцелее, ако не направи едно важно нещо

Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било доста мъчно да оцелее. Това сподели алпинистът Дойчин Василев по отношение на информацията, че Боян Петров, взел участие в експедиция в Хималаите, е в неопределеност от 3 май, написа Блиц.

На въпрос каква е вероятността Боян Петров сега да се намира на безвредно за него място, Василев отговори, че е доста дребна. „ Теренът горе, на 8000 м., е подобен, че няма къде да се подслони, в случай че е неприятно времето и в случай че духа доста мощен вятър. Просто в случай че той не се окопае в снега да се скрие като мишка в някоя дупка, с цел да оцелее, мъчно би било. Повече се притеснявам да не е попаднал на някое лавинно рисково място и вероятно да е потърпевш от някоя от лавините, които там доста пъти са погребвали други алпинисти “, сподели още той, представен от Фокус.

Василев изясни, че при такива изкачвания би трябвало да има най-малко един човек, с който алпинистът непрекъснато да поддържа връзка, както и да има връзка и с Китайската асоциация по алпинизъм. 

„ Въпросът е и финансов, защото всяка избавителна интервенция би трябвало някой да я заплати. А не мога да допускам до каква степен той е провел това. Но при всички случаи, като са минали няколко дни, той е в сериозна обстановка и би трябвало бързо да се работи. Евентуално биха се разтичали други алпинисти, които са по маршрута, и от човешка позиция да се опитат да му оказват помощ “, разяснява Василев и посочи, че всичко зависи от тези, които са на терена – по думите му има народи, които се хвърлят незабавно да оказват помощ, само че има и такива, които подценяват сходни обстановки.

„ Искам да съм оптимист, да му стискаме палци на Боян и нека да се появи жив и здрав. Но аз съм бил очевидец и на други развития, не желая да давам черна прогноза, само че след няколко на ден неявяване нормално изходът е летален “, сподели още Василев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР