Ако България приеме еврото, държавата ще спестява близо 500 млн.

...
Ако България приеме еврото, държавата ще спестява близо 500 млн.
Коментари Харесай

Асен Василев: България може да спести 500 млн. лв., ако приеме еврото

Ако България одобри еврото, страната ще икономисва близо 500 млн. лв. годишно, а българският бизнес – няколко милиарда, посочи финансовият министър Асен Василев по време на първия парламентарен надзор от новата пленарна сесия. Той отговори на въпрос, подложен от Румен Христов от ГЕРБ-СДС, по отношение на резултатите от приемането на еврото като разплащателна единица в България.

" Ако се вземат междинните отклонения на курсове, които са пазарно забележими, над 500 млн. лв., които българската промишленост заплаща единствено за превалутиране в курсовата разлика за 2022 година, ще бъдат спестени “, изясни Асен Василев.

Министърът на финансите уточни, че по-значителният резултат за българската стопанска система са лихвените проценти. Той даде образец с Република Хърватска, чиято награда, която заплаща, след приемане на еврото, е паднала на половина.

„ Това за българската страна значи, че ще икономисва най-малко още 500 млн. от лихви, а за българския бизнес – няколко милиарда ", съобщи Асен Василев.
Румен Христов (ГЕРБ-СДС) сложи и втори въпрос към министъра на финансите, обвързван с износа на артикули за Армения и Грузия и дали по този начин не се заобикалят глобите, наложени на Русия поради войната в Украйна.

Асен Василев цитира данните за стокообмена с двете страни, с които разполага към 21 август 2023. Той уточни, че стокообменът за Армения е 97,7 млн. лева и има нарастване с към 35 млн. лева по отношение на предходната година.

С Грузия се следи спад – тази година стокообменът се равнява на 262 млн. и е 18% по-малък от предходната година. Това се дължи напълно на износа на горива, който беше спрян за Грузия, само че се е покачил през последните 30 дни.

Асен Василев изясни, че тази информация се обменя с Европейската комисия и за момента няма разпознат случай за опит за отбягване на глобите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР