Ако България отхвърли протегната ръка на Царя, ще се отиде

...
Ако България отхвърли протегната ръка на Царя, ще се отиде
Коментари Харесай

Минчо Спасов: Ако България отхвърли протегната ръка на Царя, ще се отиде в Страсбург

" Ако България отхвърли протегната ръка на Царя, ще се отиде в Страсбург . Това е пътят, по който всички жители вървим, с цел да живеем в правова страна ". Това съобщи юристът и някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Минчо Спасов.
" Първо се говореше че страната ще инициира прекъсване на делата, че чака Народно събрание да започва процедура по приемане на Закон, какъвто през 2009 Народното събрание даде обещание да има. Кашата се задълбочи толкоз, че и на самите ръководещи им е мъчно ", добави още той в ефира на Българска национална телевизия.
По думите му " Красимир Каракачанов не знае какво са приели неговите съпартийци в София. Разцеплението може би е вътре в самото Вътрешна македонска революционна организация ", допусна още той.
" За мен е значимо друго, че царят протегна ръка . Самата Цачева сподели, че се плаши от това, което ще се случи в Страсбург. Популизмът в Пловдив докара до това, че ние ще плащаме 1 млн. за Синята къща в Пловдив, такива са стотици ", напомни Спасов.
Припомняме, че на 4 декември от Министерството на правораздаването оповестиха, че няма да се търси извънсъдебно съглашение по делата за така наречен " царските парцели ". Министър Цецка Цачева намерено трансферира топката в полето на Народното събрание, откакто разгласи, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви дейности за парцелите .
По-рано районният министър Николай Нанков разгласи, че се водят договаряния отвън съда за " царските парцели ". На 4 декември той сподели, че делата за парцелите си не престават и отхвърли информацията, че е коментирана опцията за договорка и извънсъдебно решение.
" Поискахме отсрочване с 6 месеца, с цел да може вероятно да се откри решение по проблема, само че делата не престават, по това за двореца " Врана " има съвещание на 8 май, тъй като е умрял един от наследниците на Фердинанд ", сподели той.
" Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви дейности за царските парцели, няма никакво юридическо съображение за интервенция на властта в правния спор ", сподели тогава от своя страна Цачева, като отхвърли да предвижда дали ще има специфичен закон за наследниците на княз Ферндинанд.
" Не може министър да разпорежда на законодателната власт. Никога не бих си разрешила такова нещо ", добави министърът на правораздаването. По думите ѝ следващото покачване на тематиката за наследствените парцели на царете Фердинанд и Борис III е станало с писмо от октомври на Сакскобургготски до премиера Бойко Борисов, ръководителя на Народното събрание по това време Димитър Главчев и омбудсмана Мая Манолова.
" Това не е кой да е закон, а подобен, който се постанова доста рядко и в този случай изпълнителната власт няма пълномощия на законодателна самодейност ", разяснява още Цачева.
Според нея в този момент изходите от обстановката са два – или приемането на специфичен закон, или привършване на правосъдните каузи сред страната и Симеон Сакскобургготски .
От думите ѝ стана ясно, че има заведени три тъжби за наследствени искове в Страсбург , само че няма информация за придвижването по тях. След като се получела такава информация от Съда по правата на индивида обаче, тя даде обещание да разгласи решението на управляващите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР