Ако България не приеме до края на годината Закон за

...
Ако България не приеме до края на годината Закон за
Коментари Харесай

Без закон за личния фалит България няма да получи средства по ПВУ

Ако България не одобри до края на годината Закон за персоналния банкрут, то може да не получи втория транш от 700 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност. Това стана ясно на конференция с присъединяване на служебните министри на правораздаването и на нововъведенията, които показаха законопроекта. Нещо повече - против България може да бъде стартирана наказателна процедура, тъй като е единствената в Европейския съюз, която няма сходно законодателство.

Законът за персоналния банкрут е основен във връзка с второто заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност. Ако той не се одобри, няма да има заплащане “, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, представен от пресцентъра на отрасловото ведомство. 

Пулен подчертава върху неналичието на законодателство за свръхзадлъжнялостта на жителите. Не на последно място той означи, че проектозаконът ще поддържа елементарния български жител, който е безкористен длъжник.

България е единствената държава-членка на Европейски Съюз, която няма сходно законодателство. Ние желаеме да бъдем третирани като европейци, а в това време нямаме това значимо законодателство, с което да подкрепим жителите “, безапелационен бе министърът.

Законът може да бъде „ втори късмет на елементарния човек, който по една или друга причина е влезнал в дългова серпантина и не може да води естествен живот. Той е изключен от системата, изключен е от пазара на труда, в някои случаи е изключен даже от опазването на здравето. Това е втори късмет за фамилиите, които са поели риск да обезпечат дом с ипотечен заем за себе си и децата си, хора, които са вложили в обучение на децата си, само че по една или друга причина не могат да си обслужват отговорностите “, съобщи Пулев. 

Той акцентира, че е извънредно значимо да се откри баланс за всички заинтригувани страни в процеса и моли към всички бъдещи народни представители за основаване на условия на работещ парламент, с цел да бъде разискван и признат проектозакона. 

Законът за персоналния банкрут планува произвеждане, което да опрощава отговорности на изпаднали в неплатежоспособност физически лица и да завършва в период от три години. Той ще пази добросъвестните длъжници, които не могат да погасяват отговорностите си, заради настъпване на неподходящи събития като да вземем за пример краткотрайна или трайна загуба на продуктивност, болест, разлъка в фамилията, загуба на работа или имущество и други Производството ще бъде непринудено и ще се образува по искане на длъжника, предопределено единствено за добросъвестните длъжници,  дефинирани в закона. Ако съдът обаче откри, че длъжникът е несъстоятелен и няма имущество, произвеждане няма да се образува. Предвижда се 10-годишен период, в който да може да се предложи проект за осъществяване и заплащане към кредиторите, както и да изиска формиране на произвеждане, в случай че придобие секвестируемо имущество. При задлъжнялост с повече от 10 минимални работни заплати и неспособност за връщане в границите на шест месеца, се планува право за задействане на произвеждане по неплатежоспособност.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР