Ако България иска да стигне средноевропейския пазар в здравеопазването, трябва

...
Ако България иска да стигне средноевропейския пазар в здравеопазването, трябва
Коментари Харесай

Липсват 17 000 медицински сестри

Ако България желае да стигне средноевропейския пазар в опазването на здравето, би трябвало да бъдат назначени 17 хиляди медицински сестри, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

" Недостигът на медицински сестри и акушерки е в цяла Европа, това е специалност, с която можеш да си намериш работа на всички места и по тази причина България се развива с всички останали страни ", посочи Петя Георгиева от ИПИ  по Нова нюз.

За разлика от сестрите и акушерките лекарите в българските лечебни заведения са задоволително.

" Анализът демонстрира също, че броят на лечебните заведения и на леглата у нас е прекомерно огромен. Те са 340, като 190 са държавни и общински. В съпоставяне с останалите страни в Европейски Съюз, където се разчита най-вече на доболнична помощ, у нас е доста огромен и броят на хоспитализациите ", регистрира анализът на ИПИ.

Петя Георгиева означи още, че като цяло лечебните заведения регистрират растяща облага. Такава се вижда и в годините на коронавирус рецесията, когато имаше ограничавания за лечебните заведения, само че те очевидно не са повлияли на финансовия им резултат. Все отново 1/3 от лечебните заведения у нас непрестанно изпитват дефицит на средства и регистрират загуба.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР