Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, много по-ефективно

...
Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, много по-ефективно
Коментари Харесай

Премиерът акад. Денков във Виена: България и Румъния в Шенген ще помогнат на ЕС да овладее миграцията

Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, доста по-ефективно ще подкрепят процесите за преодоляване на мигрантския напън в Европа.

Тази съществена теза отбрани през вчерашния ден във Виена министър-председателят акад. Николай Денков. В австрийската столица той беседва с федералния канцлер Карл Нехамер, с парламентаристи, както и с Обединението на австрийските индустриалци.

Ще бъдем по-полезни на Европейския съюз (ЕС) вътре, в сравнение с отвън Шенген, съобщи на всички свои срещи акад. Денков. Ако границите сред България и Гърция и България и Румъния отпаднат, страната ни ще може да освободи човешки и веществен запас, с цел да пази по-добре външните граници на Европейски Съюз – най-много сред България и Турция и сред България и Сърбия. Освен това товарите няма да чакат с дни по вътрешните граници на Европейски Съюз, което ще понижи разноските за превоз на артикули от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, а и към Западна Европа. „ Това значи по-ниски цени на храните и по-ниска инфлация. Това значи по-добра политическа непоклатимост във всички страни в Източна и Централна Европа. От това единствено ще спечелим. Докато, в случай че останем отвън Шенген, всички губим “, безапелационен беше министър председателят.

Според него е належащо време, с цел да се чуят и осмислят тези причини, с цел да стигнат те и до австрийското общество. Акад. Денков има вяра, че през декември т.г. на постоянното съвещание на Европейския съвет всички ще са готови „ да вземат решенията, които са най-полезни за народа на Австрия, за народа на България и за Европейския съюз като цяло, тъй като това е нашата обща цел “.

България и Австрия нямат разлики по главните дейности, които би трябвало да предприеме Европейски Съюз за преодоляване на миграционния напън. Трябва да се заздравят външните граници, да се поддържат договорите с третите страни, от които идват мигрантите, с цел да могат да бъдат връщани хората без право на престой в Европа, както и да се усъвършенства системата за легална миграция. Тези тематики към този момент са измежду целите на Европейски Съюз.

Канцлерът Нехамер призна приноса на България и Румъния в опазването на външните граници на Европейски Съюз: „ Европейският съюз знае доста добре, че България и Румъния способстват доста за сигурността на Шенген “. Той удостовери позицията на Австрия срещу разширението на Шенген сега, като съобщи изрично, че това няма нищо общо с България и Румъния. „ Това е въпрос на сигурността, тъй като ние имаме доста огромни провокации в Шенгенското пространство. Вътрешните министри споделят, че фактически Шенгенската система не действа. 11 страни членки на Европейски Съюз упражняват надзор на вътрешните граници “, сподели Карл Нехамер.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР