Ако България експулсира руски дипломати, това би било рисков ход,

...
Ако България експулсира руски дипломати, това би било рисков ход,
Коментари Харесай

Георги Първанов: Експулсирането на руски дипломати би било рисков ход

Ако България експулсира съветски дипломати, това би било рисков ход, счита президентът на България от 2002 до 2012 година Георги Първанов.

„ Другите по-бързо ще преживеят тези рани, само че върху нашия облик ще тежи. Няма да го има това отношение, което го е имало постоянно през десетилетията. Руското отношение към България е особено, отношението на българите – на тези 80-90%, е особено и политиката не може да бъде в прорез с това, което хората желаят ”, сподели Първанов по.

„ Не мога да се съглася, че каквото каже Тереза Мей или някой различен от Запада, ние би трябвало да козируваме. Нека да ни убедят, да ни обяснят ”, означи той.

„ Ние сме били солидарни и ще бъдем в тежки моменти за Европейски Съюз и НАТО, само че тази взаимност аз не я разбирам ”, означи Първанов. По думите му по случая „ Скрипал ” няма никакви доказателства. „ Не виждам съветската страна какви претекстове би могла да има ”, сподели Първанов.
Според него няма да е проблем, в случай че България остане единствената страна, която не експулсира съветски дипломати.

„ Ако отстояваме вярна, рационална и виновна позиция, дано да имаме проблеми, дано да сме единствените. Какво неприятно да има в това да има един глас, който да звучи достоверно и рационално ”, попита Първанов.

Според него съветският патриарх Кирил е минал положителния звук пред българския президент Румен Радев. „ Това не беше оценката и позицията, която да прозвучи от най-високо съветско ниво, изключително пък от духовния глава ”, акцентира Първанов.

Допускам, че някой е подвел съветския патриарх, сподели той, като посочи, че съгласно него е някой от специалистите или служителите.

„ На Шипка, когато бяхме с президента Путин през 2003 година, аз показах своята благодарност към съветската страна, към императора и съветската войска, и в това време аз произнесох същия абзац, отдадох благодарност на всички тези румънски, финландски и други воини. Този текст аз съм го произнасял в наличието на Путин и никой не ми е споделил нищо. Ние сме признателни на Русия, само че това не значи, че би трябвало да си затворим очите пред това, че има 5000 румънски воини, починали край Плевен ”, уточни Георги Първанов.

По думите му турският президент Реджеп Тайип Ердоган е спечелил най-вече от срещата сред Европейски Съюз и Турция във Варна. „ Той стоеше с най-високо самочувствие. Борисов също натрупа позитиви от организацията ”, посочи Първанов.

Той обаче е надълбоко отчаян съм от държанието и позициите на европейските водачи, Те стояха свенливо и звучаха извинително, аргументира се Първанов.

Според него огромният въпрос, който не е получил отговор, е резервира ли Турция европейска вероятност. „ Отговорът е по-скоро „ Не ”, само че това се долавя сред редовете. Ако Турция ще има европейска вероятност, вторият въпрос е дали тя е в положение ли да води европейска външна политика, или тя ще бъде неоосманистка ”, означи Георги Първанов.

„ Има серия от изказвания и прояви, които демонстрират, че турската външна политика гравитира към османисткото схващане, на Високата врата ”, съобщи той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР