Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на

...
Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на
Коментари Харесай

Ще бъдат ли защитени правата на българите при Брекзит без сделка


Ако българите са се открили във Англия преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, защото техните права ще бъдат обезпечени по така наречен " скица за уседналост ". Това сподели пред БНР Васил Асенов - началник на службата по трудови и обществени въпроси в посолството на България в Лондон. Той посочи, че е значимо те да аплайват по тази скица до края на декември 2020-а година, само изключение вършат българите, получили английски паспорти.

" Българите, които след датата на Брекзит считат да се реалокират във Англия, би трябвало да наблюдават новините по отношение на бъдещото имиграционно законодателство на страната, тъй като то сега към момента е в полемика, а и с новото държавно управление на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени ", уточни Асенов.

По думите му жителите даже и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, то техните права остават непроменени. " Т.е. те не престават да живеят и работят във Англия, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на опазване на здравето. Те би трябвало да аплайват за статут на уседналост до 31-ви декември 2020-а година... Правата им ще бъдат обезпечени както при договорка, по този начин и при липса на договорка за Брекзит ", изясни Асенов.

По последни публични данни, на Острова работят и живеят към 120 хиляди български жители, без децата и сезонните служащи. 54% от тях към този момент са кандидатствали за уседналост. Страната е на 6-о място по безспорен брой на кандидатствали. България се подрежда преди всичко като съответствие сред броя на кандидатствалите за статут по отношение на общия брой български жители във Англия. Данните са на библиотеката към Камарата на общините на Британския парламент, акцентира Васил Асенов. Там към този момент има обособена телефонна линия за информация на заинтригуваните наши жители. Близките на фамилиите с този статут ще могат да се причислят, в случай че желаят, до 29-и март 2022-ра година.

Правителството на английския министър председател Борис Джонсън преди дни съобщи, че желае да постави неотложно завършек на свободното придвижване на хора при Брекзит без договорка на 31 октомври. Това е забележителна разлика с предложенията на някогашният министър председател Тереза Мей, които предвиждаха временен интервал даже при липса на съглашение за излизането от Европейски Съюз. Това би дало опция на европейските жители да идват във Англия, да работят или учат там, без да е належащо да вършат специфични действия.

Според разпоредбите, оповестени през юни, жителите на Европейски Съюз, които са живели във Англия в продължение на пет години, ще получат статут, с който могат да запазят същите права на работа, обучение и достъп до обществени помощи и услуги, каквито имат и в този момент.

От същите права ще се употребяват съпрузите, децата, родителите и внуците им.

Хората, които живеят в страната към 31 декември 2020 година, само че още нямат право на непрекъснато престояване, ще получат " прелиминарен статут ", до момента в който изтекат нужните пет години.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид изясни, че позицията на държавното управление е да дава статут " по дифолт ", като ще е нужна " доста сериозна причина " той да бъде отхвърлен.

Кабинетът възнамерява процесът да стартира през есента и да бъде изцяло подготвен за работа при започване на 2019 година, с цел да се избегне внезапен скок на молбите в края на март, откакто Англия напусне Европейски Съюз. Тя ще бъде в деяние по време на двегодишния временен интервал, който би трябвало да продължи до юни 2021 година Заявяващите би трябвало единствено да потвърдят идентичността си, пребиваването си във Англия и да не са правили съществени закононарушения, като ще бъде съдействано за позитивно решение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР