Ако бъде потвърдено увеличението на минималната работна заплата до 850

...
Ако бъде потвърдено увеличението на минималната работна заплата до 850
Коментари Харесай

Финансовият министър: Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита в хазната

„ Ако бъде доказано нарастването на минималната работна заплата до 850 лв., това ще докара до спомагателен недостиг от близо 1 милиарда лв. годишно за хазната “, съобщи  служебният министър на финансите Росица Велкова.  

Тя взе участие в конференция за преимуществата от приемането на България в еврозоната. В конфедерацията участваха и работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.  

„ Ние сега нямаме право да участваме, а в действителност в миг, в който сме във Валутен ръб, паричната политика, която се организира от Европейската централна банка, се отразява директно при нас ", добави тя.

Ще се получат по-добри лихвени проценти и по-добра рентабилност по външния дълг, по облигациите. Освен това приходите на хората и развиването на страната ще се усъвършенства с доста интензивен ритъм, посочи министър Велкова.

Служебният финансов министър не има вяра, че може да се повтори решението за България като за приемането ни в Шенген, тъй като в този случай има безусловно строги критерии, които страната ни би трябвало да извърши. Ако ги извърши, няма съображение да не ни одобряват в еврозоната, съгласно Велкова.

В обществеността има избрани страхове – по какъв начин ще бъдат превалутирани левовете в евро, къде ще могат да ги обменят, какъв брой време ще имат за това. " Има избрани страхове, върху които би трябвало да се работи, с цел да може хората да имат точни и ясни отговори и да няма някаква неустановеност ", разяснява още Велкова.

Няма съображение да се стигне до инфлация поради приемането на България в еврозоната, смята министърът. Освен това в страната ни и сега има инфлация, която съгласно нея се въздейства от напълно други фактори. Тя уточни, че инфлацията не е била извънредно нараснала единствено от обстоятелството, че някои от страните, които към този момент са минали към еврото, са се включили към еврозоната.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР