Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената

...
Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената
Коментари Харесай

Ако увеличат цената на въглищата, токът скача

Ако бъдат задоволени настояванията на синдикатите за нарастване на цената на въглищата с 15 %, то това ще се отрази на цената на тока, която ще нарастне с 2 %. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти в енергийното министерство след среща с представители на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа ".

Министър Петкова добави, че сега цената на звук условно гориво е 77 лв.. Ако тази цена нарастне с 15 %, това би означавало, че с 35 милиона годишно ще се усили цената, на която "ТЕЦ Марица изток 2 " би трябвало да заплати на "Мини Марица-изток ", с цел да купи нужното количество въглища за произвеждане на електрическа сила.

Двете американски централи пък ще би трябвало да платят общо 31 млн. лв. на мините. По думите й това ще се отрази на крайната цена на електрическа енергия за битовите консуматори и бизнеса. "Около 2 % ще бъде нарастването, което е изчислено на база на тези претенции ", посочи Теменужка Петкова.

Президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че във вторник ще се организира протестно шествие, проведено от "Мини Марица-Изток ", като се надява по-късно диалозите по тематиката да продължат, с цел да се намерят решения по въпроса. Той уточни, че на митинга няма да вземат участие всички, "за да не настане апокалипсис ".

Председателят на КНСБ Пламен Димитров бе безапелационен, че задачата пред неговия профсъюз е да бъдат непокътнати оптимално дълго работните места в целия комплекс, както в мините, по този начин и в ТЕЦ-овете. Освен това ще се търси опция да бъдат увеличени работните заплати на хората, които работят там.

По думите му цената на въглищата би трябвало да се усили, само че това не би трябвало да става за сметка на цената на тока. Мнението на Димитров е, че митингите няма да доведат до някаква радикална смяна, а дали ще ги поддържат ще решат хората, които работят в мините.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР