Ако бъда избран за управител на НЗОК, ще положа максимални

...
Ако бъда избран за управител на НЗОК, ще положа максимални
Коментари Харесай

Номинираният за управител на НЗОК: Не съм политически обвързан, ще запазя своя експертен профил

Ако бъда определен за шеф на НЗОК, ще положа оптимални старания, с цел да допринеса във допустимо най-голяма степен за по-справедливото разпределени на средствата от бюджета на Касата за здравна помощ, произведения, лекарствени артикули, помощни средства за хората с увреждания, прехвърляния за лекуване в чужбина посредством използването на регулации и надзор. Това съобщи номинираният за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов по време на чуване на изключително съвещание на Комисията по опазването на здравето в Народното събрание. Заседанието е в зала " Изток " на Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Преди да стартира чуването на Михайлов, бе направена инспекция на съответните документи за процедурата. Михайлов е единствен претендент за поста, номиниран от парламентарната група (ПГ) на " Продължаваме Промяната-Демократична България " (ПП-ДБ).

 

Бях номиниран от ПГ на ПП-ДБ за поста, само че желая да подчертая, че не съм политически привързан и отсега нататък ще запазя своя експертен профил във всяка една активност. Приемам номинацията с голяма отговорност и ще работя с представителите на всички парламентарно показани партии, в случай че получа необятна парламентарна поддръжка, сподели при започване на изявлението си той. 

 

В системата на опазването на здравето съществуват доста проблеми и разрешаването им е допустимо единствено с целенасочена и дълготрайна взаимна работа на всички, ангажирани с нея, разяснява още Михайлов. 

 

Най-важната задача пред шефа на НЗОК е завършване на процесите по подписване на националните рамкови контракти с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, да са остойностени дейностите според новия бюджет, като се откри баланс сред обезпечаването на достъп до здравна и дентална помощ, гарантиране правата на изпълнителите, залагане на количествени и качествени критерии за дейностите и облекчение на административната активност.

 

Ключови проблеми в НЗОК, съгласно претендента

 

Според Михайлов един от основните проблеми в НЗОК е „ незадоволителна осведомителна обезпеченост в действително време “, като, съгласно него, това е заради незавършени стадии от интеграцията с националната здравна осведомителна система. Той означи като нужда и подобряването на успеваемостта на употребяваните средства за опазване на здравето. По думите му би трябвало да има и въвеждане на критерии за следваща хоспитализация. Михайлов уточни като нужда и подобряването на медикаментите политика и регулация посредством въвеждане на механизми за установяване на по-ниски цени на лекарствените артикули. Той смята, че би трябвало да има и по-добър надзор за закупуване на лекарствени артикули, помощни средства и други

 

Проверка на епикризите при инспекция на болнично лекуване също е измежду опциите за възстановяване работата на НЗОК съгласно Михайлов. Той сподели, че минус в Касата е неналичието на звено за разбор на риска и предпазен надзор на база на данните от инспекциите.

 

Необходимо е разширение на политиките към пациентите, който е в основата на всички услуги на НЗОК, безапелационен е Михайлов. И уточни, че ще се стреми да понижи административната тежест и бюрокрацията за пациентите посредством електронното опазването на здравето. По думите на претендента би трябвало да се спре с разхождането на пациентите за протоколи и наставления.

 

Като добра процедура в тази посока Михайлов уточни, че пациентите към този момент не посещават териториалните поделения на Касата за даване при помощните средства и приспособленията за хора с увреждания и процесът се е ускорил. Електронните протоколи също икономисват ходенето на пациентите до  териториалните отделения за заверки, означи още номинираният за шеф на НЗОК.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР