Ако африканската чума по свинете навлезе в България, ще се

...
Ако африканската чума по свинете навлезе в България, ще се
Коментари Харесай

Щетите от африканската чума по свинете могат да достигнат до 2 млрд. лв.

Ако африканската чума по свинете навлезе в България, ще се следят десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. Това съобщи пред БНР ръководителят на Националното ловно-рибарско съдружие " Съюз на ловците и рибарите в България " Васил Василев по отношение на заплахата за преместване на болестта по свинете у нас.

По думите на Василев още няма формален разбор за упования размер на вредите, които могат да бъдат породени от африканската чума по свинете у нас. Той изрече мнение, че вредите могат да доближат 1.5 - 2 милиарда лв. , които ще бъдат в бранш " Свиневъдство ".

Василев означи и други проблем в страната ни по отношение на заболяването - има единствено една лаборатория, която е акредитирана да прави проучване на африканска чума , което е изцяло незадоволително.

 От през днешния ден изплащат компенсации поради чумата в Шарково
От през днешния ден изплащат компенсации поради чумата в Шарково

Порожанов желае втори проби освен в едно стадо, а от безусловно всички

Едно от сдруженията е предало 7 проби за проучване преди 15 дни и още нямат отговор от Агенцията по храните, акцентира още ръководителят на ловното съдружие.

Василев попита и какво ще се прави, в случай че се стартира интензивно отстрелване на свинете, което е разрешено с законовите промени за колективен лов на дива свия отвън планувания до момента период.

 БАБХ сътвори Национален спешен щаб за болестите по животните
БАБХ сътвори Национален спешен щаб за болестите по животните

Щабът ще следи за чумата при овцете и козите и за африканската чума при свинете

Относно признатите от депутатите промени в Закона за лова Василев съобщи, че ловците няма да бойкотират напъните на страната за справяне със болестта, само че самият метод за групово ловуване няма да бъде подсилен от хората . По думите му намаляването на популацията на глиганите е един от методите за справяне със болестта, само че в тази тенденция може да се търпят и обвинявания.

" Съзирам опити за прекачване на отговорността от страна на институциите, които са виновни. Няма да има никаква успеваемост от позиция на този лов. Пречката, която съществува и все още за самостоятелното ловуване, е една ограничаваща мярка, заложена в правилника за използване на закона, която споделя, че наложително ловът се прави в наличието на длъжностно лице от Държавното горско или ловно стопанство . В случай че нито един от горските не боледува или излиза в отпуск и се занимава единствено с това - да съпровожда ловци, това значи, че отново не повече от 5 до 10% от ловците биха могли да ловуват самостоятелно. Необходима е смяна в този устав, която би могла в границите на 1-2 седмици да мине през Министерски съвет и да бъде призната ", означи Василев.

 На ловците раздават проби за африканска чума и трихинелоза по прасетата
На ловците раздават проби за африканска чума и трихинелоза по прасетата

Раздават 40 000 комплекта за взимане на проби

Според него методът, по който би трябвало да се случи намаляването на дивата свиня, би трябвало да бъде определен доста деликатно. " В момента в горските територии, които са ловно-стопански региони, където ние ловуваме, има извънредно понижена видимост - от гъстата листна маса, не се вижда далеко. В същото време има доста хора, които правят някаква активност на територията на горските масиви. Това основава риск за здравето и живота на хората, които вземат участие в лова, само че и за инцидентно присъстващи. Чух причини, че министерството щяло да забрани на гъбарите да берат гъби в гората и на билкарите да събират билки. В Конституцията е казано обаче, че достъпът до горските територии е свободен на личен риск. От друга позиция сега провеждането на колективен лов с потребление на ловни кучета крие риск от компрометиране прираста на останалите типове дивеч. Тук приказваме за три пъти групово ловуване в границите на една седмица, което е извънредно доста ", уточни още ръководителят на Националното ловно-рибарско съдружие " Съюз на ловците и рибарите в България ".

Междувременно Българска национална телевизия осведоми, че от през днешния ден стартират ограниченията по разчистването на сухоземната граница с Румъния при село Кайнарджа , сред Добрич и Силистра. Ще се построи ограда за ограничение на прекосяването на животните от северната ни съседка.

 Ограда стопира глиганите от Румъния да идват у нас
Ограда стопира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

До момента в Румъния са открити над 200 огнища на африканската чума по свинете. За последно болестта беше установена в региона на Констанца, единствено на 60 километра от границата с България.

По граничните пунктове с Румъния продължава дезинфекцията на коли , а на притежателите на огромните свиневъдни комплекси в Силистренско се коментира по какъв начин да защищават животните си. Препоръчва се на арендаторите да слагат електронен овчар към площите си.

 Предупреждават за заплаха от африканска чума при свинете с табели по границата
Предупреждават за заплаха от африканска чума при свинете с табели по границата

Огнища на чумата по свинете има в Румъния, Чехия, Полша, Украйна и други

Стана ясно и че като превантивна мярка против болестта концесионерът на пристанище Свищов е забранил на акостиращите кораби и на транспортните средства, влизащи от Румъния, да изхвърлят битовите и питателните си боклуци в региона на врата.

За мярката се инструктират всички екипажи и пасажерите, ползващи ферибота Свищов - Зимнич. Това съобщи изпълнителният шеф на пристанище Свищов Румян Йорданов. " Когато се вършат входни контроли се предизвестяват екипажите, че не могат да изхвърлят сметта си в нашите контейнери за боклук ".

До средата на тази седмица на пристанище Свищов би трябвало да бъде построена дезинфекционна площадка. " То е железно оборудване. Едното е за камиони, другото е за коли. имаше вид да се пръска. Накрая се реши, че би трябвало да се построи това оборудване ", добави Йорданов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР