Ако 1000 души на ден се опитат да пресекат българската

...
Ако 1000 души на ден се опитат да пресекат българската
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Не може България и хората в страната да стоят заложници на вътрешнополитически игри

„ Ако 1000 души дневно се опитат да пресекат българската граница – имаме проблем с нашите другари от Турция. Всяко евро, което отива в Турция за прекъсване на мигрантската вълна към Европа – да се ревизира защо е изхарчено. ”.

Това прикани в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS евродепутатът Андрей Новаков ГЕРБ-СДС/ЕНП откакто трима български граничари изгубиха живота си в опит да пресекат незаконно нахлуване в страната ни от страна на мигранти.

Повод за думите му е даването на нови 200 млн. евро за Турция за прекъсване на мигрантските талази. „ Милиарди непосредствено към Турция са разплатени – за здравни грижи, за обучение за децата, за настаняване на мигрантите. Като всяко друго евро, в това число тези, които се харчат в България – да се ревизират по какъв начин са изхарчени ”, прикани Новаков.

Изявлението му е преди „ помирителното съвещание ” за установяване на бюджета на Евросъюза. „ Имаме към 6-7 часа до среднощ би трябвало да имаме утвърден бюджет. Ако нямаме бюджет, Европейска комисия би трябвало да предложи нов вид, за всеки месец да изпълняваме 1/12-та от сегашния бюджет на Европейски Съюз ”, изясни Новаков.

Евродепутатите се скарали за сумарно към 200 млн. евро, което е за защита на границите. Новаков разказал, че за месец-месец и половина в България са убити трима граничари. Той е измежду евродепутатите, които упорстват да има повишен бюджет за запазване на границите на Европейски Съюз. „ Пари за екипировка, съоръжение, с цел да не излагаме живота и здравето на чиновниците на несъразмерен риск. Парите, които са за защита на външните граници са за страните, които могат да пазят външните граници – Турция, Сърбия, Северна Македония. Не зная защо тъкмо ще се употребяват парите, това ще решат експертите ”, изясни той.

„ Трябва да отговаряме на потребностите на хората. Ако се върна тук и им кажа какъв брой пари има за Зелената сделка… Европейски Съюз би трябвало да е съответен на потребностите на хората. Пари за това, че енергоносителите, храните са по-скъпи, за това, че строителните материали са двойно по-скъпи и не може да се завършат започнатите планове ”, изясни евродепутатът.

Относно финансовата помощ за Украйна, той сподели, че тя няма да заплати лихвите. 9 милиарда евро бяха гласувани, няколко милиарда още би трябвало да бъдат дадени. Трябва да поддържаме Украйна в тази война, която не бе стартирана от нея. Български компании могат да бъдат заети за възобновяване на пътищата на Украйна. Не е въпрос на предпочитание дали да бъдат отпуснати или не пари, а дали Украйна може да се възползва от тези средства ”, разясни Новаков.

Според него решението е в нов проект „ Маршал ”. „ Украйна има потребност освен от средства, само че и от ноу хау ”, сподели той.

За проекта на Шолц – да бъдат предоставени 200 млн. евро на бизнеса и жителите, с цел да преживеят зимата, Новаков счита, че този проект слага под въпрос доста от правилата на Европейски Съюз. „ Европейска комисия и Европейски Съюз ще се произнесат по тематиката – в случай че подпомогнеш една компания в една от страните от Европейски Съюз, от другата страна на границата това би било проблем. Икономиката на тази страна се устоя от дребни и междинни бизнесмени, които наемат хора на трудовия пазар и те би трябвало да са подкрепени. Цената на газа би трябвало да бъде сложена в някакви рамки. НЕ може страната да абдикира ”, изясни евродепутатът.

За Шенген

„ Шенген е втората тематика след пакет „ Мобилност ”, в която има унисон на всички български европартии. Този път Холандия е по-изолирана от всеки различен път. Остава не Холандия като страна, а г-р Рюте като министър председател. Ще попитам задочно дипломатите на Холандия, защото това е най-големият вложител в страната ни. Или България е доста корумпирана и холандският бизнес обича да вирее в корумпирана страна, или това не е по този начин ”, сподели Андрей Новаков.

„ Не може България и хората в страната да стоят заложници на вътрешнополитически игри ”, добави евродепутатът Новаков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР