Акебоно, първият чуждестранно роден сумист, който става йокодзуна, е починал

...
Акебоно, първият чуждестранно роден сумист, който става йокодзуна, е починал
Коментари Харесай

Почина първият роден в чужбина йокодзуна в сумото

Акебоно, първият задгранично роден сумист, който става йокодзуна, е умрял на 54-годишна възраст, оповестиха американски публични лица и японски медии.


Роден под името Чад Роуан в Хавай през 1969 година, Акебоно беше един от най-успешните сумисти през 90-те години на предишния век. Той се трансформира в 64-ия йокодзуна – или популярен първенец, през 1993, като одобри японско поданство три години по-късно. Информационна организация Kyodo съобщи, че той си е отишъл от този свят при започване на април от сърдечна непълнота.

Посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Емануел дефинира Акебоно като „ горделив гражданин на Хавай и мост сред Съединени американски щати и Япония “. „ Когато Акебоно стана първият роден в чужбина популярен първенец – най-високият сан в сумото, през 1993, той отвори вратата за други задгранични сумисти да потърсят триумф в спорта. По време на 35-те си години в Япония, Акебоно заздрави културните взаимоотношения сред Съединени американски щати и неговата татковина, обединявайки всички нас посредством спорта “, сподели той.

Висок над 2 метра и тежащ повече от 230 кг, Акебоно бе прочут с огромните си борби с локалните любимци Таканохана и Уаканохана, които са родени в елитно сумо семейство. Акебоно бе част от откриващата гала на Зимните олимпийски игри в Нагано през 1998. Три години по-късно той приключва сумо кариерата си, с цел да тренира по-млади състезатели, а по-късно взе участие и в други бойни спортове, в това число и кеч. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР