Акаши Кайкио свързва град Кобе с остров Аваджи, като преминава

...
Акаши Кайкио свързва град Кобе с остров Аваджи, като преминава
Коментари Харесай

5 април 1998 г. - Отворен е за движение най-големият висящ мост в Япония

„ Акаши Кайкио ” свързва град Кобе с остров Аваджи, като минава над натоварения проток Акаши.

Преди да бъде построен, фериботи са извозвали пасажерите през пролива Акаши. Опасният воден маршрут постоянно е бил подложен на мощни стихии - през 1955 година два ферибота потъват в такава стихия и умират 168 деца. Последвалият потрес и обществено неодобрение убеждават японското държавно управление да стартира проекти за създаване на провесен мост над пролива. Първоначалният проект е бил за разбъркан железопътен и авто мост, само че когато стартира построяването на моста през 1986 година, оборудването е било лимитирано единствено до елементарен пътен мост с шест платна за придвижване.

Цялата дължина на моста е 3911 м. Състои се от три прави. Централната права е дълга 1991 м, а всяка от другите две е по 960 м. Централната права в началото е била 1990 м, само че огромното земетресение в Кобе на 17 януари 1995 година размества колоните видимо (само колоните са били повдигнати) и това наложило тя да бъде удължена с един метър.

Съоръжението е по този начин проектирано и построено, че да устоя ветрове до 286 км/ч, трусове до 8,5 по скалата на Рихтер и мощни морски течения. Двете съществени носещи кули се издигат на над 298 м над морското ниво и мостът може да се удължава вследствие на нагряването до два метра в границите на деня. Стоманените въжета имат общо 300 000 км железна жица, всяко е с дебелина 112 см в диаметър и включва 36 830 усукани влакна.

Общата стойност на плана е оценена на 500 милиарда йени (почти 5 милиарда долара), като е изчислявана да бъде покрита от таксите за прекосяване на моста.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР