Академията обучава кадрите, които се превръщат в едни от най-популярните

...
Академията обучава кадрите, които се превръщат в едни от най-популярните
Коментари Харесай

Навършват се 70 години от създаването на НАТФИЗ

Академията образова фрагментите, които се трансформират в едни от най-популярните български звезди на екрана и се гордее с академичната си история и приноса си в развиването на българската просвета. Висшето учебно заведение носи името на видния артист Кръстьо Сарафов. НАТФИЗ ще посвети на юбилея си цяла календарна година със специфични събития.

ВИТИЗ до 1995 година. След това НАТФИЗ. Висшето образователно заведение e място, където всеки ден се основава нов креативен свят с друг сюжет.
проф. доктор. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ: Духът в НАТФИЗ е дух на екипно мислене, дух на предпочитание за осъзнаване на обстоятелството, че нито в театъра, нито в киното човек може да оцелее самичък.
Един от най-обичаните преподаватели в академията проф. Стефан Данаилов е прекарал в нея 4 години като студент и 8 пъти по толкоз като учител.
проф. Стефан Данаилов: " За да бъде артистът - артист, има една загадка - значимото е да играеш царя, а не да носиш подноса на царя.
Тайните на морето и историята притеглят младия Стефан Данаилов. Но желанията му се трансформират, когато артистът Иван Кондов го насочва към света на изкуството. И от плаващия транспортен съд на фантазиите, той слиза до пристанището на НАТФИЗ - първо като студент, а след това като учител.
проф. Стефан Данаилов: Казах - вижте в този момент, вие ще учите за артисти и аз за възпитател, за учител, значи дружно сме възпитаници, обявявайки, че те би трябвало да се стараят към най-хубавото, тъй като имат качества, които да разтворят, да изпълнят торбичката със познания, тъй като в нашата работа има доста поминък. Хокам ги доста постоянно, само че те знаят, че е за положително, аз съм максималист и би трябвало да бъде всякога по-добре и по-добре, само че ясно е, че би трябвало да даваш обич.
Зад всеки план на изкуството стоят преподаватели, студенти и огромна доза гений. А с цел да си част от НАТФИЗ, би трябвало да бъдеш идеалист и мечтател.
проф. доктор. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ: В младите студенти непрестанно виждам себе си, на драго сърце виждам себе си, тъй като аз не се помирявах елементарно, желаех да се развъртвам, желаех да трансформирам света и виждам, че това го вършат и сегашните студенти.
Актьори, режисьори, сценаристи, които изгряват като най-големите звезди на екрана и на сцената. Зад всички тях стои НАТФИЗ. Изкуството е връх. До който би трябвало да можеш да се изкачиш. Защото си коства да получиш премията - любовта на публиката, чието сърце си докоснал. В това има вяра всеки един ученик на академията. И по този начин към този момент 70 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР