Академията на бреговата охрана забрани на пенсиониран капитан да влиза на територията си, след като CNN съобщи, че той е сексизирал студент. Сега се появяват още обвинения.

...
Академията за брегова охрана на САЩ в петък обяви, че
Коментари Харесай

Академията за брегова охрана на САЩ в петък обяви, че е забранила на пенсиониран капитан да влиза на територията си след репортаж на CNN тази седмица, който разкри, че капитанът, който сега е президент на малък колеж, е разменил стотици сексуални съобщения със студент повече от десетилетие преди.

Адвокатите на бреговата охрана препоръчаха наказателно преследване на Глен Сулмаси, който преди това е бил ръководител на катедра в академията, по обвинения в поведение, което не е подходящо за офицер и умишлено пренебрегване на задълженията през 2016 г., въпреки че той се е пенсионирал осем месеца по-рано. Ръководителите на бреговата охрана отхвърлиха тази препоръка и Sulmasy продължи да има успешна кариера в академичните среди, първо като ректор в университета Bryant в Роуд Айлънд, а наскоро като президент на Nichols College в Масачузетс.

02 Глен Sulmasy От университета Брайънт

Също в петък CNN получи нова документация, показваща, че предполагаемото неправомерно поведение на Sulmasy е по-масово и включва друг бивш студент и подчинени, което накара служителите на бреговата охрана да се стремят да понижат ранга му, след като той се пенсионира.

Делото срещу Sulmasy беше още един пример за вътрешна загриженост на бреговата охрана относно предполагаемо сексуално неправомерно поведение, но в крайна сметка избра да не търси отговорност от служителите си. По-рано тази година CNN съобщи за тайно разследване – наречено Operation Fouled Anchor – което установи, че десетки сексуални посегателства и изнасилвания в Академията на бреговата охрана са били неправилно управлявани, а в някои случаи и прикрити.

След репортажа на CNN за Sulmasy тази седмица, президентът на университета Bryant публикува изявление, в което се казва, че служители на бреговата охрана са се свързали с президента на училището през 2016 г., за да отменят предишната си препоръка за Sulmasy след приключване на вътрешно разследване. Дотогава Сулмаси беше нает и тогавашният президент на университета Брайънт постави Сулмаси на изпитателен срок. В изявлението не се казва колко дълго Sulmasy е бил на изпитателен срок, нито дали училището е предупредило Nichols College за опасенията на бреговата охрана.

Говорител на университета Брайънт не отговори веднага на искане за коментар в петък. Председателят на настоятелството в Nichols College каза в бележка до кампуса миналата седмица, след запитвания от CNN, училището е започнало разследване от трета страна по въпроса и че Sulmasy доброволно е да си вземе отпуск в очакване на резултатите на това разследване.

Адвокат на Sulmasy не отговори веднага на искане за коментар в петък.

Докладът на CNN тази седмица разкри бележка на прокуратурата на бреговата охрана от 2016 г., в която подробно се описват текстове, разменени от Sulmasy с ученик през 2010 и 2011 г. Адвокат на бреговата охрана пише в бележката, че Sulmasy „е предложил да даде високи оценки и да покаже фаворитизъм в клас в замяна на сексуални закачки.” Отделно, Мелиса Маккафърти, завършила академията през 2011 г., каза пред CNN, че Сулмаси я е тормозил вербално и й е изпратил съобщение, че ще й напише препоръчително писмо за юридическо училище само ако тя му изпрати свои снимки.

Шапките са показани на маса по време на откриването на Академията за брегова охрана на Съединените щати в Ню Лондон, Кънектикът, на 19 май 2021 г. Шапките са изложени на маса по време на откриването на Академията за брегова охрана на Съединените щати в Ню Лондон, Кънектикът, на 19 май 2021 г. Андрю Харник/АП

Адвокатът на Сулмаси, Джефри Робинс, по-рано нарече обвиненията на Маккафърти „фалшиви“ и каза, че бележката на прокуратурата е „нелепа на пръв поглед“. Робинс също така каза, че „въпросните интимни текстове“ с ученика са характеризирани от прокурорите като „по взаимно съгласие“ и добави, че предложеното наказателно преследване е било „с право отхвърлено от възрастните в правното крило на бреговата охрана“.

След публикуването на тази история CNN получи оценка на изпълнението на Sulmasy от бреговата охрана за 2016 г., която документира други обвинения в неправомерно поведение срещу него. В допълнение към сексуалните текстове, които Сулмаси разменя с кадет през 2010 г. и 2011 г., той участва в „флиртуващи“ и „неподходящи“ комуникации с друг бивш кадет през 2013 г. и прави „сексистки“ и „неподходящи“ коментари към подчинени, според доклада, което заключава, че той е извършил „злоупотреба с длъжностна власт“.

„Няма злоупотреба, която военен офицер, довереник на общественото доверие, може да извърши, която да е по-неблагоприятна от използването на ранга, позицията и престижа на офицера за самозадоволяване за сметка на другите“, се казва в доклада за оценка.

01 ФАЙЛ на академията за брегова охрана на САЩ Кевин Ламарк/Ройтерс/ФАЙЛ

„Токсичната среда“, създадена от Sulmasy, „наруши политиките на бреговата охрана за сексуален тормоз и граждански права“, се посочва в доклада, който препоръчва рангът му да бъде намален.

В писмен отговор на доклада Sulmasy протестира срещу препоръчаното намаляване на ранга и твърди, че докладът за оценка не трябва да бъде представен, тъй като той вече се е пенсионирал. Той също така твърди, че рангът му при пенсиониране не може да бъде променен според законодателството на САЩ и практиката на бреговата охрана.

Служители на бреговата охрана не отговориха на искания за коментар в петък. По-рано обаче администратор от Академията за брегова охрана, Ева Ван Камп, написа в имейл до академията, че обвиненията за Сулмаси са били отнесени до Следствената служба на бреговата охрана и че той „няма да бъде допуснат на борда на кампуса на Академията за брегова охрана .”

„Бреговата охрана на Съединените щати държи всеки един от нас да спазва най-високите лични и професионални стандарти и не толерира злоупотреба под никаква форма“, се казва в имейла на Ван Камп.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР