Академици, професори и интелектуалци създават Общобългарски комитет за защита на

...
Академици, професори и интелектуалци създават Общобългарски комитет за защита на
Коментари Харесай

Учени и интелектуалци създават Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Македония


Академици, професори и интелектуалци основават Общобългарски комитет за отбрана на националния интерес в Македония. Това стана ясно от публикувана до медиите тяхна позиция във връзка изказванията на премиера Кирил Петков, че районен съд Македония скоро ще бъде призната в Европейски Съюз и неговите дейности в ущърб на българските национални ползи. Ето какво се споделя в тяхната позиция:

Акад. Георги Марков – Българска академия на науките

Проф. Пламен Павлов – Фондация „ Васил Левски “

Проф. Ана Кочева – Българска академия на науките

Проф. Казимир Попконстантинов – ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “

Проф. Христо Смоленов

Проф. Никола Алтънков – Калифорнийски университет „ Санта Барбара “

Проф. Николай Проданов – Русенски университет „ Ангел Кънчев “

Проф. Трендафил Митев – Македонски теоретичен институт

Доц. Спас Ташев – Българска академия на науките

Доц. Александър Гребенаров – Македонски теоретичен институт

Андрей Слабаков – режисьор

Цочо Билярски – публицист

Христо Димитров – хореограф и продуцент

Искрен Веселинов – Център за демографска политика

Костадин Филипов – публицист

Кристиян Шкварек – ръководител на Младежки закостенял клуб

Илия Стояновски, Скопие – Сдружение Македонско-българско другарство

Димитър Димитров – FLSпредседател на Институт на свободните откриватели „ Хисторион “

Ивайло Шопски – пътуващо читалище „ Бащино огнище “

Уважаеми г-жи и г-да,

Уважаеми сънародници от Р България, Р Северна Македония и чужбина,

Обръщаме се към всички представители на академичната общественост и общественици у нас и в чужбина, за които въпросът „ Македония “ е идея, а не е просто следващата опция за псевдонаучни структури, асимилиране на грантове, разменна монета за ефимерна политическа „ популярност “ и опция за бърза ПР акция.

Обръщаме се към всички национално виновни водачи на публично мнение в България, които наблюдават деликатно процесите във взаимоотношенията сред нас и представителите на районен съд Македония през последните години. След десетилетията на насаждан антибългаризъм, репресии и гонения над хората с българско съзнание в Македония; след целенасочената замяна на историята; македонистката агитация в учебните заведения и по медиите от другата страна на границата, през днешния ден ставаме очевидци на нещо още по-опасно. А точно – опит от страна на управляващите в България да предадат българския народен интерес в Македония.

В поредност изказвания министър-председателят Кирил Петков още от встъпването си в служба намерено приказва за стопляне на връзките, забързване на процеса по евроинтеграцията, активизиране на двустранните връзки – позиция, с която всички ние сме изцяло солидарни, като чакаме повече каузи, а не думи.

От друга страна, в редица изказвания и дейности на днешния министър-председател на България в една или друга форма поредно се прокарва внушението, че национална история не е от първостепенно значение, за сметка на пътищата, авиолиниите, икономическите взаимоотношения и редица други към момента несъстояли се стъпки, които да оправдаят явното предпочитание за отвод на страната от Рамковата позиция и декларацията гласувана от 44-тото Народно събрание позиция, отстоявана и от две служебни държавни управления.

Позиция, образувана след невиждан политически консенсус, зад която стоят над 80% от българското общество.

Тази позиция е точна, ясна и безапелационна. България ще даде път за договаряния за участие на районен съд Македония, единствено в случай че бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава преднамерено едностранно единствено от съседката ни. Правата на македонските българи би трябвало да бъдат обезпечени ясно и изрично, в това число посредством разписването им в Конституцията на РСМ, и би трябвало да бъдат спазвани. Историческите операции и неистини би трябвало да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка агитация би трябвало да бъде заличена един път вечно дружно с езика на омразата от страна на Скопие.

Водени от тези съществени правила и обезпокоени от зачестилите изявления от страна на Кирил Петков на публични европейски и интернационалните конгреси, че България би трябвало да е поръчител за влизането на Албания и районен съд Македония в Европейски Съюз като част от стабилността на Западните Балкани без условия, поради войната в Украйна, ние започваме дейности по основаването на Общобългарски комитет за отбрана на националния интерес в Македония.

За нас е неприемливо оттегляне от българската Рамкова позиция. Изтъргуването на историческата истина и правата на сънародниците ни там освен няма да допринесат за сигурността и устойчивостта на района, а тъкмо противоположното – сходни стъпки могат да се окажат още по-голяма опасност. Историята би трябвало да се познава, да се проучва и да се употребяват изводите в моменти като този, с цел да не бъдат допускани грешките от близкото минало, които доведоха до братоубийствените войни в края на XIXи през XXвек на Балканите.

Уважаеми братя и сестри българи,

Призоваваме всеки един от Вас, който не желае да бъде позволено следващото национално изменничество на България, да се причисли към нас, като неофициално, гражданско обединяване, което ще държи будна обществеността по този жизненоважен въпрос и ще направи всичко допустимо да не допусне национално изменничество нито от това, нито от което и да е друго ръководство!
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР